"אוצרים את הקורונה" – הספרייה הלאומית החלה במבצע איסוף ושימור כל המידע האינטרנטי על מגפת הקורונה לטובת התיעוד ההיסטורי

החומר שייאסף ויישמר יכלול את הכול – את ההנחיות שהשתנו; את מסלולי החולים הממוספרים; את חוויות הבידוד; וגם הדילמות בעד ונגד הסגרים; את מבצעי ההתחסנות וגם את הטענות נגדם; את האירועים הציבוריים והפוליטיים שהושפעו מהמגיפה…. כל מה שעשוי לעניין את האנשים והחוקרים גם בעוד עשרה דורות. כל מה שהציבור ישלח יהיה זמין לקהל הרחב בסוף שנת 2022.

מה נזכור ממגפת הקורונה בעוד עשר שנים? חמישים שנים? ואפילו בעוד 500 שנים? האם המגפה ששינתה בשנתיים האחרונות את העולם תיזכר כאפיזודה קצרה בדפי ההיסטוריה, או שאולי היא תמשיך להשפיע על אורח החיים של בני האדם גם בעוד עשרות שנים?

קשה לצפות את העתיד, אבל מה שכן בטוח הוא שאת המגפה הזו, שמשפיעה על הבריאות שלנו, על הפרנסה, על חיי הפנאי, על הילדים ומה לא…. צריך לתעד, לשמור ולהשאיר עליה כמה שיותר מידע לדורות הבאים.

הספרייה הלאומית התחילה השבוע במיזם חדש ורחב היקף – "אוצרים את הקורונה", שמו. הספרייה פונה לציבור לסייע לה לתעד ולשמור את המידע, האירועים הגדולים,  החוויות האישיות של הישראלים בהתמודדות עם המגפה כפי שהופיעו ברשת האינטרנט וכל מה שנראה חשוב ומעניין על הקורונה באמצעות אתרי החדשות ובחשבונות טוויטר רלוונטיים.

אוצרים את הקורונה - אימג כללי
אוצרים את הקורונה בספריה הלאומית

באמצעות הפלטפורמות הדיגיטליות של הספרייה הלאומית, היא יוצאת בקריאה לציבור הרחב לשלוח אליה קישורים לאתרי חדשות מעניינים; מקורות מידע כמו בלוגים; כתובות של דפי טוויטר מעניינים בנושא ועוד.

החומר שייאסף ויישמר יכלול את הכול – את ההנחיות שהשתנו; את מסלולי החולים הממוספרים; את חוויות הבידוד; וגם הדילמות בעד ונגד הסגרים; את מבצעי ההתחסנות וגם את הטענות נגדם; את האירועים הציבוריים והפוליטיים שהושפעו מהמגיפה…. כל מה שעשוי לעניין את האנשים והחוקרים גם בעוד 10 שנים, 30 שנה, וגם שניים, שלושה ועשרה דורות. כל מה שהציבור ישלח כעת, ישמר בארכיון אינטרנטי מיוחד שיהיה זמין לקהל הרחב בסוף שנת 2022.

מנהלת אגף האוספים בספרייה הלאומית, ד"ר רחל יוקלס, מספרת כי זו אינה פעם ראשונה שהספרייה הלאומית פונה לציבור לשתף ולשלוח לה חומרים. מסתבר שלאחר רעידת האדמה הגדולה שהתרחשה בארץ ישראל בחודש יולי 1927, פרסמה הספרייה מודעות בעיתונות התקופה וביקשה מהציבור לשלוח לה (בדואר….) תצלומים וקטעי עיתונות בנושא. ואכן, מרבית המידע שקיים היום על מה שהתחולל בארץ כתוצאה מאותה רעידת אדמה שגרמה למאות הרוגים ולהרס רב – זמין ונגיש באתר הספרייה.

"כיום, כאשר רוב התקשורת היא דיגיטלית ווירטואלית – האתגר באיסוף ושימור גדול ומורכב יותר מבעבר. ובכל זאת, אחד מהיעדים המרכזיים של הספרייה הלאומית הינו לשמר, לתעד ולהנגיש את האירועים המשמעותיים ביותר בחברה ובתרבות הישראלית. ועל כן אנו רואים חשיבות רבה בשיתוף הציבור במיזם הזה", מסבירה ד"ר יוקלס.

אוצרים את הקורונה - עיתון ידיעות אחרונות
אוצרים את הקורונה - עיתון ידיעות אחרונות