חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

האסטרטג לשעבר של רוה"מ יצחק רבין, ד"ר חיים אסא באחוזת בית הכרם: "הסיבה העיקרית לבחור ממשלה בישראל היא להגיע להסדר אזורי ולא בשביל לפתור בעיות פקקים"

האסטרטג לשעבר של רוה"מ יצחק רבין, ד"ר חיים אסא במועדון האקטואליה של אחוזת בית הכרם בירושלים
האסטרטג לשעבר של רוה"מ יצחק רבין, ד"ר חיים אסא במועדון האקטואליה של אחוזת בית הכרם בהנחיית אליהוא בן און
"הפתרון של המזרח התיכון עובר דרך ארה"ב ורוסיה שצריכות להיות שותפות לתהליך הזה. ממשלה בישראל צריכה לדאוג להסדר ופתרון, וראש ממשלה שנבחר צריך להביא לחוף מבטחים את המדינה". 

ד"ר חיים אסא, יועצו האסטרטגי של יצחק רבין ויועצו לביטחון לאומי התארח במועדון האקטואליה של אחוזת בית הכרם בהנחייתו של אליהוא בן און. ד"ר אסא התייחס לתקופת עבודתו עם ראש הממשלה יצחק רבין, ליחסים שבין ישראל לבין איראן ואף הציע את הפתרון, כפי שהוא רואה אותו לנכון. הוא אף טען כי ראש ממשלה צריך להיבחר רק על מנת להביא הסדר אזורי בין המדינות הסובבות את ישראל. בדיוק כשם שיצחק רבין נהג בתקופת כהונתו. 

ההיכרות עם יצחק רבין

"נפגשתי עם יצחק רבין בבר מצווה במלון שרתון כשהיה שר ביטחון", מספר ד"ר חיים אסא. "ישבנו באותו שולחן יחד עם העיתונאי שלמה נקדימון. וויכוח שפרץ בנושא 'חזרה בתשובה' נמשך עוד הרבה זמן אחרי שהאירוע נגמר. בתום הדיון, המזכירה של רבין, מירי, שישבה איתנו אמרה לי  יצחק מעוניין לפגוש אותך. כך התחלנו להיפגש בימי שישי, בשנת 1987, בקריה בנושאים עיוניים, מעין 'פינג פונג' אינטלקטואלי עד שהתחלתי לעבוד איתו".  

העבודה עם יצחק רבין

"ב-1991 שכנענו את רבין לרוץ מול שמעון פרס בפריימריז, (אני שמעון שבס וקלמן גייר). רבין תחילה סרב מכוון שראה בזה הדחה של פרס. אחרי קרבות שכנועים מולו אמר רבין "בסדר" והוסיף שאמר אנחנו נפסיד במרכז (המפלגה). גייר אמר לו "לפי הסקר הזה 'אתה עשוי לנצח'", כשרבין שאל אותי 'מה אתה אומר?'. עניתי לו הוא (גייר) צודק. כשהפסדנו ב'מרכז' עברתי לידו, והוא הסתכל עליי במבט של 'אני הורג אותך עוד רגע'. עם זאת ב'פריימריז' ניצחנו, והוא היה המועמד של "העבודה" לראשות הממשלה. בקמפיין הבחירות שעשינו בשנת 92 עם אריה רוטנברג בחרנו את הסיסמא 'ישראל מחכה לרבין'. לא עזרו לרבין מחאותיו והצלחנו לשכנע אותו ללכת על הסיסמא"

 רבין כראש הממשלה

"אחרי הניצחון בבחירות, רבין אמר לנו, "אם אין לי בלוק של  61 מנדטים 'אנחנו שמים את המפתחות'". הוא רצה להיות ראש ממשלה כדי לעשות הסדר עם הסורים, עם רוב בכנסת כדי להקטין את החיכוך של ישראל עם כל המדינות שסובבות אותה. רצינו שסוריה תהפוך אותה למדינת חסות של ארה"ב ולא של רוסיה. היה ברור שאחרי הסדר איתה הסיכוי להצליח הלאה יהיה טוב יותר גם עם הפלסטינים ומדינות נוספות. לאמריקאים זה היה חשוב שסוריה תשמש עבור האמריקאים כחייץ מול עיראק וטורקיה. הם ביקשו מאיתנו "תסגרו קודם כל עם הסורים. מה יש לכם עם הפלשתינאים". ולמרות זאת התחלנו במגעים עם הפלשיתינאים. נוצרה הזדמנות שרבין אמר שאי אפשר היה לוותר עליה. "יש  פה סיטואציה שגם אשף הגיע אליה ושמחייבת לעשות עכשיו את התהליך". רבין לא הופתע, הוא ידע על הפעילות של הצוות של ביילין, פונדק והירשפלד באוסלו. הוא ידע על כך, כשר ביטחון, מהמוסד, על כל מה שהתרחש מאחורי הקלעים. בכנסת רבין אמר 'שהשחקים לשלום נפתחו' אבל היו לו פרפרים בבטן על זה כשב-94 נחתמו הסכמי אוסלו".

לפני הרצח קיימנו איתו ישיבה ביחד עם השרים בממשלתו. לא פחדנו מהתנקשות. זה לא עמד על הפרק שיירו בו. רבין לא רצה את האירוע של עצרת השלום כי הוא חשש שלא יבואו אנשים. "תהיה בושה לנאום מול 30 איש". (מזכ"ל המפלגה, ניסים) זוילי הבטיח להביא אוטובוסים לעצרת.

אסא מספר על אנקדוטה מאחת התקריות המפורסמות שאירעו בחתימה של הסכמי אוסלו בקהיר. מובארק רדף אחרי ערפאת כדי להחזירו לשולחן לחתום על ההסכם. הוא גם כינה אותו 'כאלב' (כלב) והחזיר אותו אל השולחן. לימים, מספר ד"ר אסא כי כשנפגש עם מובארק בשנת 2006, הוא שאל את מובארק על התקרית של בריחת ערפאת למסדרונות הארמון. "מובארק ענה לי ואמר  'זה הכל היה מבויים'", בין שניהם. בינו לבין ערפאת. "אני צריך דרך להראות לעם שלי שהיה קשה ושיושבים עליי חזק לחתום", אמר ערפאת, כך על פי העדות של מובארק. עוד עד שהיה נוכח בפגישה נפטר בינתיים, כך לדברי אסא.

יחסי ישראל – איראן

"העימות מול איראן מערער, היום  את קיומה של מדינת ישראל. בתקופת רבין הגענו למסקנה שכדאי להיות שקטים באשר לאיראנים ולהיכנס לשותפות עם האמריקאים בנוגע למודיעין. הורדנו פרופיל בנושא אמירות אגרסיביות כלפי איראן. כשביבי עלה 'הוא התחיל לצפצף' על אותה מדיניות. ב -98 הוא קרא לי ושכנעתי אותו להוריד גובה מול איראן. בהמשך שוב עלה המתח, וזו טעות אסטרטגית. איראן היא מדינה מאוד מפותחת עם  100 מיליון תושבים ועם עשרות אוניברסיטאות ומרכזים טכנולוגיים. פיתוח הגרעין הוא 'פיס או קייק' עבורם. אנחנו לא צריכים להיכנס לעימות איתם כי גם מבחינה קונבנציונלית איראן היא בעיה לא פשוטה.

חשוב שלא תהיה להם יכולת גרעינית למרות שזה עבורם, לא משימה כזו מסובכת. אם איראן תהיה גרעינית היא  יכולה לאיים עלינו כדי למנוע מאיתנו תקיפות בסוריה לבנון וכו'. יכול להיות שנגיע למצב דומה של ישראל מול איראן כמו מדינות אחרות לדוגמת פקיסטן והודו, רוסיה וארה"ב, שמבינות שנקיטה ושימוש בנשק גרעיני יוביל להשמדה הדדית של הצדדים".

אז מה הפתרון?

"הפתרון של המזרח התיכון עובר דרך ארה"ב ורוסיה שצריכות להיות שותפות לתהליך הזה. ממשלה בישראל צריכה לדאוג להסדר ופתרון, וראש ממשלה שנבחר צריך להביא לחוף מבטחים את המדינה. צריך לתת לאמריקאים צ'ופר, למשל נמל בעזה עם בקרת נשק, ואת הרוסים צריך לשים מול רוסיה שיפתרו את הבעיה ויחזירו את האיראנים לאיראן על מנת לעשות הסדר אזורי בין כולנו. זו, לטעמי, הסיבה לבחור בממשלה ולא בשביל לפתור בעיות פקקים".

מה לגבי הסכמי אברהם?

"תרמנו לבטחונה של אבו דאבי עוד לפני הסכמי אברהם. האמירויות הן מדינות קטנות וחלשות. הבדיחה אומרת ש'עם 8 סירות קומנדו איראניות אפשר לכבוש את האיחוד כולו בכמה שעות'. זו הסיבה שהאמירויות נוהגות ב"דאבל פייס". הם ביחסים איתנו אבל נותנים כבוד לאיראנים. הם גם סייעו להקמת מפעלים של סוללות טילים מתקדמות נגד מטוסים מתוצרת רוסית. אם הם (האמירויות) ישקיעו את הטריליונים פה, בפלשתינאים באזור ובתהליך הזה, בעזה יחד עם היפנים ואירופה, אפשר ליצור ולהכין פה תקציב ענק כדי להסדיר את החיים פה, של כולנו".