היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים: טקס חלוקת אותות הוקרה בבית הנשיא למיגור האלימות בחברה הערבית  

הזוכות באות השנה הן אמל אלנסאסרה, פעילה חברתית למען זכויות נשים בחברה הבדואית בדרום ומסייעת לנשים שזקוקות לסיוע בעת חירום; מנאל שלבי, מייסדת ומנכ"לית עמותת אד'אר - פורום אנשי ונשות מקצוע למאבק ברצח נשים ועולא נג'מי יוסף, עולא מובילה בתחום קהילות בטוחות בעמותת יוזמות אברהם

לרגל היום הבינלאומי לציון המאבק באלימות נגד נשים נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל אירחו ביום חמישי במשכן הנשיא את הטקס להענקת אותות הוקרה לשנת 2021 ליחידות או גופים שתרמו תרומה ייחודית וניכרת למאבק באלימות נגד נשים בחברה הערבית. האותות הוענקו על ידי השרה לשוויון חברתי מירב כהן.

הזוכות באות השנה הן אמל אלנסאסרה, פעילה חברתית למען זכויות נשים בחברה הבדואית בדרום ומסייעת לנשים שזקוקות לסיוע בעת חירום; מנאל שלבי, מייסדת ומנכ"לית עמותת אד'אר – פורום אנשי ונשות מקצוע למאבק ברצח נשים ועולא נג'מי יוסף, עולא מובילה בתחום קהילות בטוחות בעמותת יוזמות אברהם, לשיפור הביטחון האישי בחברה הערבית ושיפור יחסי משטרה קהילה, בנוסף להעלאת המודעות בחברה הישראלית לתופעת האלימות והפשיעה בחברה הערבית.

אוה מדז'יבוז', מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה אמרה: "השנה אני נרגשת במיוחד, להעניק לראשונה את אות ההוקרה לנשים הנפלאות אמל, מנאל ועולא, שמשתייכות לחברה הערבית ונלחמות באומץ רוח נגד אלימות כלפי נשים. בשנה האחרונה נחשפנו לסיפורי אלימות קשים נגד נשים ואות ההוקרה היא תזכורת לכך שאנו חייבות לפעול בכל הכוח באלימות המופעלת על ידי גברים. נשים שכאלו מהוות מקור של כוח ועוצמה, הן מעוררות השראה לכולנו לפעול נגד כל אלימות כלפיהן."

רעיית נשיא המדינה: "גם אני אשה שהלכה לא פעם בפחד בלילות ברחוב חשוך. כל אשה מכירה את החוויה הזו. שהיא ביטוי מוחשי ומינורי מאוד של הסקאלה הרחבה מדי הנקראת אלימות נגד נשים," פתחה רעיית הנשיא את דבריה ואמרה: "מכבסת המילים שלנו אפשרה שנים ארוכות לקרוא לרצח כזה "רצח על רקע חילול כבוד המשפחה" או "רצח על רקע רומנטי". למעשים נוראיים שאין בהם לא כבוד ולא משפחה. כאילו רומנטיקה או נורמות חברתיות פסולות הן הצדקה לרצח. היום, לשמחתנו, השימוש במילים הללו מצטמצם. ואני קוראת לכולנו – לחברה הישראלית ובעיקר לעורכי החדשות, העיתונים ואתרי האינטרנט להעלים אותן לחלוטין מחיינו."                     

"בשנים האחרונות נשים – בעיקר נשים, אם כי גם גברים מצטרפים עוד ועוד – מצליחות יותר ויותר לייצר מרחב בטוח יותר לנשים. מרחב בטוח להשמעת קול מרחב בטוח למאבק באלימות, כל סוג של אלימות," אמרה רעיית הנשיא והוסיפה: "הן גם מתחילות לייצר פתרונות שבבוא היום, אני מקווה, יוכלו להפוך את חווית הפחד בהליכה ברחוב – ולא רק אותה – לזיכרון רחוק."

"כל אחת ואחת מכן – היא גיבורה שפעלה ופועלת בדרכה שלה למיגור האלימות המזעזעת בחברה הערבית בכלל וכלפי נשים בפרט. אלימות שהפכה להיות מכת מדינה של ממש, אלימות שעלינו להילחם ולמגר אותה בכל דרך. שלושתכן, הזוכות, מהוות עבור כולנו דוגמה למאבק חסר פשרות, אך מלא רגישות. אי אפשר עוד לעמוד מנגד ולשתוק אל מול מצב שבו השוליות הכפולה של נשים ערביות – בהיותן נשים ובהיותן ערביות – משפיעה באופן ישיר על תוחלת החיים שלהן."

"הדור הזה בהחלט מוביל שינוי ומעורר תקווה בכולנו. אבל השינוי העמוק ביותר, המשמעותי ביותר, ייווצר רק כשהפתרונות הללו יצטרפו לפתרון אחד – מלחמת חורמה בלתי מתפשרת וחוצת מחנות כנגד האלימות כלפי נשים. בראש ובראשונה האלימות הפיזית, אבל גם האלימות הנפשית, הכלכלית והמילולית. כן, אלימות מילולית כלפי נשים היא מהרעות החולות ביותר, לא רק כי היא מובילה ומסלימה לעוד סוגים של אלימות, אלא כי היא עצמה משפילה ופוגעת בכבוד ובצלם האנוש של נשים."

"כולנו שומעות ושומעים את מי שמרשים לעצמם לדבר אל ועל נשים, כפי שלעולם לא היו מעזים לדבר ליד וכלפי גברים. האלימות הזו, אלימות של ממש, היא בלתי נסבלת. לא, המקלדת לא סובלת את הכל. הרשת לא סובלת את הכל. ואנחנו – החברה הישראלית כולה – צריכים וצריכות להפסיק לסבול מהאלימות הזאת. גם כשמדובר באנשי ציבור, גם כשמדובר בדמויות משפיעות, גם כשמדובר באדם מן השורה – השפה חייבת להשתנות. אי אפשר לחיות עוד עם האלימות הזאת כלפי נשים."

"אני מאמינה בנו. אני מאמינה שיש לנו תקווה. תקווה שהדור הזה – שבו נשים רבות יותר נלחמות כדי להשמיע קול ולתפוס מקום; שבו גברים רבים יותר מבינים ששוויון וביטחון לנשים ישחרר גם אותם – הדור הזה יוביל את המאבק באלימות נגד נשים, כל סוגי האלימות נגד נשים, וינצח. כדי שכולנו, כל אחת ואחת מאיתנו, תוכל ללכת בביטחון גם כשתלך לבד ברחובות חשוכים."

נשיא המדינה אמר: "במפגש שקיימנו אתמול במקלט להגנה על נשים של עמותת בת מלך היה רגע מכונן מבחינתי, בו פתאום קלטתי שבניגוד לרושם שהמהפכה לא מתרחשת- המהפכה מאוד מתרחשת, אבל הדרך עדיין מאוד ארוכה. אל תחשבו שהמסר שאתן מעבירות לא נקלט. דבר שעלה הרבה מאוד אתמול ובוודאי צריך לשים לזה לב, כבוד השרה, זה ההימנעות של רוב הנשים מהגשת תלונות, ואכן מאוד קשה להגיש תלונה, מכיוון שיש פחד על מה יהיה ומה יעלה בגורל הסובבים."

הנשיא ברך את הנשים בשפה הערבית: "אני מברך אתכן, הנשים אשר הנאבקות נגד אלימות בחברת הערבית ובכל מקום במדינת ישראל. אני נושא את קולי אל-על, בקריאה לכל אשה אשר חשה באיום כלשהו, שלא תהסס ותפנה לבקש סיוע. חייבים לעשות שינוי."

מירב כהן, השרה לשוויון חברתי הוסיפה: "עבור אלפי נשים בישראל בכלל, ובחברה הערבית בפרט, כל יום הוא יום של מאבק באלימות. הדרך לשינוי המציאות האלימה ארוכה, מורכבת ומתישה, אך אנחנו איתנים ועקשנים להילחם בטרור הזה, "הטרור מן הבית", בדיוק כמו שאנחנו במדינת ישראל יודעים להילחם בטרור מסוגים אחרים. שורה של משרדי ממשלה משלבים כוחות כדי למגר את התופעה הנוראית הזו וביחד הגדלנו את תקציב התכנית למאבק באלימות במשפחה, אנו מקדמים הצעת חוק נגד אלימות כלכלית, נאמץ את אמנת איסטנבול שתחייב את המדינה לסטנדרט גבוה של מתן מענים לתופעה, ורשימת המהלכים עוד ארוכה. כאישה, וכשרה הממונה על קידום מעמד האישה בישראל, אני מבקשת להודות, להעריך ולהוקיר את הנשים האמיצות שמובילות בשטח את המאבק למיגור תופעת האלימות נגד נשים בחברה הערבית, שם תופעת האלימות גואה במיוחד ומחייבת טיפול דחוף: כ-60% מהנרצחות בישראל השנה הן ערביות. היה לנו חשוב היום לעשות כבוד לנשים אמיצות שלא עמדו מנגד כשהן ראו נשים אחרות שסובלות מאלימות ובחרו להושיט להן יד ולהציל את חייהן".

 צילום : עמוס בן גרשום-לע"מ