יום ירושלים :"על חומותייך ירושלים הפקדתי שומרים"

שלושה מפקדי מערכות החירום של מחוז ירושלים. אלוף משנה אמיר בן דוד מפיקוד העורף, טפסר שמוליק פרידמן מכבאות והצלה לישראל ותת מגן אורי שחם ממגן דוד אדום מאוחדים תחת משימה משותפת אחת: לשמור על עיר  הבירה. לרגל יום ירושלים נפגשו שלושתם, לא כדי לדבר על נהלים או פקודות, אלא כדי לשמוע את פעימות הלב שמאחורי המדים. על האחריות, המחויבות והאהבה הגדולה לעיר. 

מפקדי מערכות החירום של מחוז ירושלים. מימין תת מגן אורי שחם, אלוף משנה אמיר בן דוד מפיקוד העורף וטפסר שמוליק פרידמן מכבאות והצלה לישראל צילום : אסף אברס
מפקדי מערכות החירום של מחוז ירושלים. מימין תת מגן אורי שחם, אלוף משנה אמיר בן דוד מפיקוד העורף וטפסר שמוליק פרידמן מכבאות והצלה לישראל צילום : אסף אברס

ירושלים, העיר הקדושה, הרגישה והמורכבת ביותר בישראל. כל אירוע מקומי עלול להפוך לדרמה לאומית. שלושת מפקדי מערכות החירום יודעים: בירושלים לא עובדים בשגרה – עובדים בשליחות. "ירושלים היא לא עוד עיר  היא לב. לב היסטורי, תרבותי ורוחני. השם שלה מוכר בכל העולם, טעון במשמעות דתית ולאומית. אבל יותר מהכול  יש לה מקום עמוק בתודעה של כל ישראלי." "כל אירוע קטן כאן יכול להפוך לאירוע בינלאומי," אומר מפקד מרחב מד"א. "אנחנו לא מגיבים רק על תקרית מקומית זו בירת העם היהודי, בירת שלוש הדתות. כל פעולה כאן מהדהדת בעולם. יש לעיר הזאת כוח  והיא מחייבת אותנו לעמוד לגובה שלה."

מח"ז פקע"ר מדגיש את הייחוד המבצעי – אבל קושר אותו ישירות לשליחות: "ירושלים היא מיקרוקוסמוס של ישראל. עיר של מעל מיליון תושבים, מכל המגזרים – חרדים, ערבים, חילונים, נוצרים. כל אחד דורש התייחסות אחרת וכל תגובה שלנו צריכה לקחת את זה בחשבון, כי כל פעולה כאן נוגעת בלב של מדינה שלמה."

"גם לוחמי האש מרגישים את זה," מוסיף ממ"ז כב"ה, "אנחנו עובדים בתוך עיר שהיא מוזיאון חי. מצד אחד מבנים מתקופת בית ראשון, מצד שני ארכיטקטורה חדשנית. כל החלטה קטנה משפיעה- על בטיחות, על תודעה ועל מורשת." הוא מדגיש שגם המרחב הפיזי בירושלים מאתגר במיוחד. כל סיטואציה דורשת תגובה שונה. זו עיר שמחייבת גמישות אינסופית."

ובמרכז כל זה  שותפות אמיתית בין הארגונים: "הדבר הכי מיוחד הוא שאנחנו כמעט נפגשים כל שבוע," אומר ממ"ז פקע"ר. "רק בירושלים תדירות האירועים מחייבת אותנו לפעול יחד לא כשיתוף פעולה של נימוס, אלא כצוות אחד. כי אין דרך אחרת לשמור על מה שירושלים מסמלת."

 כשכל הארגונים פועלים יחד – הסינרגיה שמצילה חיים שיתוף הפעולה בין שלושת הגופים מגיע לשיאו ברגעי משבר  באירועים חמים, תחת לחץ, בשטח מורכב. ובירושלים, זה קורה הרבה. ממ"ז כב"ה נזכר בשריפות הענק האחרונות: "נציב הכבאות קרא לזה 'רקמת האש'  וזה תיאור מדויק. לוחמי האש אומנם עמדו בחזית, אבל מאחוריהם עמדו פקע"ר, מד"א, משטרת ישראל- כולם. קיבלנו סיוע יוצא דופן, ממש כוח משולב. השותפות הזו יוצרת משהו שהוא הרבה יותר מסך החלקים שלו, זה כוח שמציל חיים."

ממ"ז פקע"ר מוסיף:  "באירוע של הירי האיראני היינו צריכים לבטל תפילה המונית בכותל – לראשונה מאז 67'. אבל מתוך תיאום מלא בין הארגונים והרשות ומתוך שיח אמיץ ושיתוף פעולה אמיתי  הצלחנו לקבל החלטה קשה בזמן, ולהציל חיים."

ממ"ז מד"א : "שיתוף פעולה זו לא סיסמה זו מציאות. בלי אגו, עם הכרה בכוח של האחר. אנחנו לא מקבילים אנחנו שותפים.״

תחושת שליחות – על מה חושבים כשמביטים על נוף העיר מלמעלה

אחרון אבל אולי העמוק מכולם הוא המנוע הפנימי. מה גורם לשלושה אנשים, כל אחד ממערכת שונה, לקום כל בוקר ולשמור על העיר הכי רגישה במדינה? 

ממ"ר מד"א:  "אני מסתכל על עצמי וגם על שני החברים פה  אצל כל אחד מאיתנו, תחושת השליחות היא חלק מהבסיס שלנו. אנחנו קמים בבוקר כדי להציל חיים ולמנוע נזק – ככה חינכו אותנו, ככה אנחנו עובדים. ובירושלים, זה מקבל מימד נוסף. זו לא רק אחריות  זו שליחות לשמור על העיר הזאת, על המרחב הזה, על התושבים שחיים פה."

מח"ז פקע"ר מביט על השליחות דרך פריזמה היסטורית: "יהודי בכל מקום בעולם, שלוש פעמים ביום, מכוון את תפילתו לירושלים. ולנו  יש את הזכות להיות כאן, בלב העיר, פיזית. במקום שכל תפילה ובקשה עלו אליו במשך אלפי שנים. אני חושב על זה לא מעט  כמה דורות חלמו לעמוד כאן. עבורי זו זכות עצומה  לא רק להיות כאן, אלא לשמור על העיר הזו לדורות הבאים. זו שליחות.

ממ"ז כב"ה נזכר בילדותו: "כשדקלמנו בכיתה את 'על חומותייך ירושלים הפקדתי שומרים', לא חשבתי שנהיה באמת מהשומרים – ועוד מהמובילים שבהם. היום אני פה, במקום הכי רגיש, עם תחושת אחריות גדולה, ואתה מרגיש את משק כנפי ההיסטוריה על הכתפיים. זה נותן לכל דבר שעושים כאן נפח אחר לגמרי."