כביש 16, מיזם תשתית תחבורה לאומי אותו מוביל משרד התחבורה באמצעות חברת נתיבי ישראל ושותפות "שפיר-פיצרוטי" זכייני הפרויקט – ייפתח לתנועה מלאה הלילה, לפנות בוקר ה-01 בספטמבר 2022. הכביש יאפשר כניסה חדשה לירושלים: מכביש 1 מאזור מוצא – לגבעת שאול ולרחוב בייט בירושלים, סמוך למחלף גבעת מרדכי בשדרות מנחם בגין.
הבוקר נחנך הכביש, ע"ש ראש הממשלה המנוח, אריאל שרון, בהשתתפות שרת התחבורה, מירב מיכאלי, ראש העיר, משה ליאון, מנכ"ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, החשב הכללי ממשרד האוצר, יהלי רוטנברג, מנכ"לית משרד התחבורה, מיכל פרנק, נציגי שפיר ופיצרוטי מאיטליה, זכייני הכביש ומוזמנים רבים. את משפחת שרון ייצג הבן, ח"כ לשעבר, עמרי שרון.
הכביש עתיד לאפשר כניסה מרכזית נוספת לבירה, ויחבר את כביש מספר 1 לשכונות המערביות והדרומיות של ירושלים. אורך הכביש הוא כ- 6 ק"מ, והוא יכלול 4 מנהרות, 7 גשרים ו- 3 מחלפים – מוצא, רבידה ובייט (סמוך לרחוב בייט, ולבית החולים שערי צדק), שדרוג מערכת הדרכים המקומית, שדרוג תשתיות קיימות ונטיעה של כ- 700 עצים חדשים. מהירות הנסיעה המותרת בו תהיה 80 קמ"ש, ועלויות הקמתו עמדו על יותר ממיליארד ש"ח. הכביש צפוי לשפר משמעותית את הנגישות לירושלים, להקל על עומסי התנועה ולצמצם את זמני הנסיעה.
יש לציין כי התכנון המקורי של הפרויקט היה לפתוח את הגישה לכביש רק בנובמבר 2023, בעוד שנה וחודשיים – ומדובר בהקדמת זמנים משמעותית של הזכיין.
פרט לשיפור המשמעותי הצפוי עם פתיחת הכביש החדש לתנועה, במסגרת הפרויקט בוצע פיתוח נופי נרחב המאפשר גישה לתושבי העיר ליער ירושלים וסביבתו תוך בניה של שבילי אופניים, אזורי פנאי ונופש ופינות תצפית.
ייחודיותו של הפרויקט הינה השיטה בה בחרה המדינה להוציאו אל הפועל – בשיתוף המגזר העסקי הפרטי, שותפות "שפיר-פיצרוטי", אשר מממנת את הקמת הפרויקט בתמורה לתשלום עבור 25 שנות הזיכיון בהן גם יתפעלו ויתחזקו את מערכות המנהור והכביש. זהו אינו כביש אגרה, והזיכיון הינו מול המדינה, אשר תשלם לזכיין תשלום רבעוני עבור הפעלה ותחזוקה.
אורן כהן, מנכ"ל הזכיין "שפיר פיצרוטי": "מדובר בפרויקט שהוא פרי שיתוף פעולה מצויין עם שותפינו האיטלקים, שהוביל להקדמה בלוחות הזמנים של שנה וחודשיים מהזמן שננקב, למרות מגפת הקורונה שליוותה אותנו בתקופת העבודות. מדובר בכביש טכנולוגי, מתקדם ויעיל שהנסיעה בו תהווה בשורה משמעותית לאזרחי ישראל בכלל ולתושבי ירושלים בפרט".
ניסים פרץ, מנכ"ל חברת נתיבי ישראל: "פרויקט כביש 16 החדש הינו אחד המיזמים ההנדסיים המורכבים שבוצעו במדינת ישראל. הכביש הוא חלק משלל פתרונות תחבורתיים של העיר ירושלים, כי לאתגר תחבורתי מורכב, ראוי שיהיו מספר פתרונות. כביש 16 הוא חלק מפתרון לצפיפות ולגודש. אני תקווה כי הכביש יקל על התנועה אל העיר והחוצה. זהו יום חג לתושבי ירושלים ולבאים אליה.״
נציג משפחת שרון שנכח בטקס, עמרי, בנו של ראש הממשלה המנוח, אריאל שרון הודה על הנצחת שמו של אביו ואמר שהכביש מאוד מוצלח, וכי הוא אישית מקווה שבהיבט הסביבתי הכביש החדש יחסוך וימנע את סלילתו של כביש הטבעת מערבי.
ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "מהפיכת התחבורה כבר כאן, והיא תביא לידי כך שירושלים תהיה הראשונה לצאת מהפקקים. פתיחת כביש 16 היום, מוקדם אף מהצפוי, היא נדבך חשוב בהפיכת הכניסה לירושלים לפשוטה יותר ולמהירה יותר והיא תפחית במידה ניכרת את עומס התנועה בחלקים המערביים של העיר. ואולם הפתיחה של כביש 16 היום אינה מספיקה ואינה עומדת בפני עצמה. בעתיד, ייפתח לצד הכניסה לעיר מכביש 16, ברחוב בייט, חניון "חנה וסע" שיאפשר לבאים לעיר לחבור לרשת מתקדמת של רכבות קלות, אשר העבודות עליהן בעיצומן והן ייפרסו בכל רחבי העיר. בטווח הרחוק חזון העיר ומשרד התחבורה הוא להפחית את תנועת הרכב הפרטי בעיר, לחזק את התחבורה הציבורית, את התנועה המיקרומובילית ואת ההליכתיות ובכך לקדם חיי קהילה בעיר נקייה יותר, ושירותית יותר השומרת על הסביבה כאשר פניה לעתיד טוב יותר. אני מודה לשרה ולמשרד התחבורה על שיתוף הפעולה והסיוע שהם מעניקים לעשרות מיזמים בעיר"