כוחות החירום וההצלה נערכים לקראת מזג אוויר סוער, מלווה ברוחות חזקות (עד 70 קמ"ש), טמפרטורות נמוכות סביב 0 מעלות ומשקעים
עיריית ירושלים: מאות כלים כבדים יפלסו את הדרכים
על פי התחזיות שבידי עיריית ירושלים, החל מיום ד' 26.1.22 משעות הצהריים ועד יום ה' 27.1.22 בשעות הבוקר המוקדמות, צפוי בבירה מזג אוויר סוער, מלווה ברוחות חזקות (עד 70 קמ"ש), טמפרטורות נמוכות סביב 0 מעלות ומשקעים. ביום רביעי בשעות הצהריים צפוי לרדת שלג קל שייערם על הקרקע בגובה שבין 5 ס"מ במקומות הנמוכים ועד 15 ס"מ במקומות הגבוהים בעיר. בבוקר יום חמישי, צפוי השלג להפשיר.
מטה החרום העירוני השלים את היערכותו. חמ"ל העירייה בראשות ראש העיר, משה ליאון, יחל לפעול ביום ד', 26.1.22 בשעה 08:00 ועד יום ה' אחה"צ, ולפי ההתפתחויות. בנוסף, ייפתחו המטות האזוריים והרובעיים, יופעלו צוותים לטיפול במפגעים, מפזרות המלח ינועו על הצירים הראשיים כשלרשותן כ-150 טון מלח, וכן יופעלו כ-200 כלי צמ"ה לפינוי שלג ברחבי העיר ו-8 כפות לפינוי שלג לתוואי המסילה של הרכבת הקלה. במהלך היומיים הקרובים תתבצענה הערכות מצב בראשות ראש העיר, משה ליאון, ומנכ"ל העירייה, איציק לארי, ותתואם הפעילות של כלל המערך.
מינהל החינוך ישלח נציג לכל רובע בעיר על מנת לעדכן ולהנחות את מוסדות החינוך, בין היתר, באשר לשעות סגירה ופתיחת המוסדות. בנוסף, יופעלו צוותי גיזום ומנוף לטיפול במפגעים בהתאם לצורך. עיריית ירושלים תסגור. ככל הנראה, את מתחמי הבדיקות והחיסונים מיום רביעי בצהריים עד יום חמישי בצהרים, ובהתאם להערכות המצב.
עיריית ירושלים תספק ציוד למטות הרובעיים ולמינהלים הקהילתיים וכן ערוכה לפנות אוכלוסיות במידת הצורך למתקני קליטה ייעודיים. המוקד העירוני 106 יתוגבר במוקדנים בכל השפות, לצורך מתן מענה לפניות ולטיפול בהודעות על מפגעים.
אגף הרווחה יעניק סיוע למשפחות מוחלשות וקשישים חסרי עורף משפחתי, ולרובם אף חולקו בתחילת החורף תנורים, שמיכות וציוד חורף נוסף. העובדים הסוציאליים נמצאים בקשר רציף עם כל מי שזקוק לסיוע. נשלחו הודעות לכל נאמני הבניין שיגלו ערנות מוגברת למצבם של בודדים ואנשים בסיכון. כמו כן, משוריינים רכבי 4/4 לחילוץ אנשים במידת הצורך. סיורי הרחוב של צוותי החירום לאיתור דרי הרחוב תוגברו, ובמסגרתם מוצע להם להתפנות ללינה במקומות שאורגנו מראש, לקבל ארוחה חמה ומקלחת. למסרבים להתפנות, מציעים שתיה חמה, ביגוד חם ושמיכות. החל מיום רביעי בבוקר ועד לחמישי בשעות הבוקר מפעיל אגף הרווחה חמ"ל המאויש ע"י צוותים של עובדים סוציאליים ממערב וממזרח העיר, שערוכים לתת מענה. השירות הווטרינרי מתגבר את הצוותים ומתחזק את השירות, תוך חימום מוגבר של הכלבייה.
עיריית ירושלים פועלת בתיאום ושיתוף פעולה עם כלל גורמי החירום, עם חברת החשמל ותאגיד הגיחון, אשר נציגים מטעמם ישהו בחמ"ל העירייה, ויטפלו בכל תקלה או מפגע. מידע על שינויים בהסדרי התחבורה הציבורית ובתי הספר יועברו באמצעי תקשורת ובאתר העירייה.
בשל מזג האוויר החורפי הצפוי, העירייה ממליצה לתושבים לשוב לבתיהם לפני השלג ולהימנע מיציאה, למעט במקרי חירום, וכן להימנע מפעולות שיש בהן סכנה בטיחותית ולשמור על ערנות וזהירות יתרה בנהיגה ובתנועה רגלית בדרכים. מומלץ לבדוק את תקינות מערכות החימום ובעיקר אלה המחייבות אוורור. מומלץ לפתוח מעט את ברז המים החמים, כדי למנוע קפיאת מים בצינורות, שגורמת להתבקעותם.
העירייה קוראת לתושבים לוודא כי קיים איטום בגגות ובפתחים, לרבות חלונות ותריסים, ולבצע ניקיון ופתיחת תאי ניקוז המים בחצרות ומרזבים על הגגות. העירייה ממליצה להישמר ולהימנע משהייה תחת סככות, פרגולות, צריפים או מבנים ארעיים, מחשש לקריסה, וכן מומלץ לקבע או לקשור חפצים שעלולים לעוף ולהוות מפגע.
ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "התגעגענו לשלג, ונקווה שייערם הפעם. עיריית ירושלים ערוכה להתמודדות עם מזג האוויר החורפי הצפוי בכל ההיבטים. החמ"ל המרכזי ינהל את האופרציה. מטה החירום והאגפים בעירייה נערכו ותדרכו את העובדים, ובנוסף מתקיימות הערכות מצב כל העת, על מנת לחדד את המשימות, לוודא מוכנות וכשירות ולהפעיל את הכוחות היטב. עיריית ירושלים מוכנה לכל תרחיש במטרה להעניק שירות מקצועי ומהיר. אני קורא לכל המבקרים שיגיעו לחוות וליהנות מהשלג הירושלמי, לכשיגיע, ולנהוג בזהירות ובבטחה."
מומלץ לתושבים לעקוב אחר ההנחיות המפורסמות באתר וברשתות החברתיות של העירייה. עיריית ירושלים עומדת לרשות התושבים בכל סוגיה. ניתן להתעדכן בכל עת באתר העירייה ובמוקד 106
משטרה: יחידות החילוץ יופעלו
היערכות משטרת ישראל לקראת מזג האוויר הסוער
היערכות שוטרי מחוז ירושלים למזג האוויר הסוער והשלג הצפוי באזור ירושלים והמלצות לציבור הנהגים ומשתמשי הדרך.
בהתאם לתחזית השירות המטאורולוגי, החל ממחר (יום רביעי) צפוי לשרור ברחבי הארץ ובאזור ירושלים מזג אוויר סוער שילווה במשקעים וטמפרטורות נמוכות, כולל שלג באזורים הגבוהים ובעיר ירושלים ובסביבתה, במהלכו יורגשו רוחות עזות וסופות רעמים ברחבי הארץ.
מחוז ירושלים במשטרה השלים את היערכותו למתן שירות מיטבי לציבור משתמשי הדרך בכבישי הגישה לעיר ירושלים וממנה, בתוך העיר ובישובים הסמוכים, זאת במטרה לשמור על שלומם ובטיחותם של כלל התושבים ומשתמשי הדרך.
בתום אישור תכניות של מפקד מחוז ירושלים ניתב דורון תורג׳מן שבה נקבעו עקרונות ההיערכות של המשטרה עם יתר גופי החירום וההצלה, החל ממחר יתפרסו ויפעלו מאות שוטרי סיור, תנועה, שוטרי מג״ב, מתנדבים וכוחות נוספים לטיפול במפגעי מזג האויר, הכוונת התנועה, חסימת צירים עם סכנת החלקה, חילוץ נהגים לכודים וכל אירוע חריג המצריך התערבות משטרתית עקב מזג האוויר הסוער ובכלל.
כמו כן יחידות החילוץ והמערך האווירי של המשטרה יופעלו בתוך זמן קצר במוקדים השונים ככל שיידרש. הערכות המשטרה כללה גם תיאומים עם הרשויות המקומיות וכלל גורמי החירום וההצלה, לצד הכנת כוחות ייעודיים שיגיעו למוקדים שבהם יידרש טיפול וסיוע מידי כתוצאה מפגעי מזג האוויר.
המשטרה תפרסם כל העת מידע אודות חסימות כבישים ושיבושי תנועה בעקבות מזג האוויר. מומלץ לציבור להיות קשובים לאמצעי התקשורת. כמו כן ניתן לקבל מידע אודות שינויים בהסדרי התנועה גם באמצעות מוקד המידע הארצי של משטרת ישראל שמספרו 110. בכל אירוע חריג המצריך התערבות משטרתית מידית – יש לפנות ללא שיהוי למוקד החירום של המשטרה שמספרו 100.
יש להישמע להנחיות השוטרים בשטח ולשמור על כל כללי הבטיחות והזהירות בעת נסיעה בכבישים ובכלל.
הנחיות והמלצות משטרת ישראל לציבור:
🔹נסיעה על השלג ברכב שאינו מתאים לכך מסוכנת ויש להימנע מכך.
🔹נוכח צפי מזג האויר הסוער והסיכוי להיערכות של שלג בדרכים, מומלץ לוותר על נסיעות שאינן הכרחיות, בפרט באזור הרי ירושלים החל ממחר בשעות אחה״צ ועד ליום חמישי בבוקר.
🔹רוחות חזקות עלולות להוביל לקריסת עצים, עמודים וכיו״ב, וכן להתעופפות של חפצים שונים. יש לדווח על כל מפגע מעין זה לרשויות בהקדם.
🔹יש להתאים את מהירות הנסיעה לתנאי הדרך ולהאט משמעותית בעת כניסה לעקומות וביצוע פניות חדות.
🔹כשהכביש רטוב וחלק, מרחק הבלימה גודל. לכן נדרש לשמור מרחק גדול יותר מהרכב שלפנים, ולנהוג לאט ובזהירות בפרט כשיש קרה על הכביש עקב סכנת החלקה.
🔹יש להתרכז בנהיגה ולהימנע מהיסח דעת בדגש על שימוש בטלפון הנייד.
🔹שימו לב להולכי רגל- בעת מזג אויר גשום וסוער, קשה יותר להבחין בהולכי רגל ולבלום בזמן במקרה הצורך. יש להאט הנסיעה באזורי מגורים ולתת זכות קדימה להולכי רגל.
🔹 יש לאחוז את ההגה בשתי ידיים מאחר וכניסה עם הרכב לשלולית, ובורות המוסתרים ע"י הצטברות מים על הכביש – עלולה לגרום לסטייה פתאומית של הרכב.
🔹 בטרם הכניסה לרכב: חובה לבדוק כי צמיגי הרכב תקינים ובלחץ האוויר הנדרש. יש לבדוק כי המגבים תקינים ואינם פגומים. יש לדאוג לנקות את שמשות הרכב על מנת לספק תנאי ראות טובים לנהג, וכן לנקות את פנסי הרכב הקדמיים והאחוריים- על מנת לראות ולהראות בהתאם.
ערוכים לסופה "אלפיס":
כוחות מד"א ערוכים ב"כוננות שלג"
במד"א מוכנים למזג האוויר הסוער הצפוי החל מהלילה, הכולל שלג וגשמים עזים, ערוכים להעניק טיפול רפואי לכל נפגע גם בתנאי מזג האוויר הקשים ומפרסמים מדריך הנחיות לציבור
צוותי מגן דוד אדום ערוכים ברחבי הארץ לקראת סופת "אלפיס", אשר תפקוד את ישראל החל מהלילה ובשיאה ירד שלג בפסגות הצפון ובירושלים. צוותי מד"א המתוגברים ערוכים עם אמבולנסים בעלי הנעה כפולה (4×4) וג'יפבולנסים מיוחדים עם שרשראות שלג על מנת לתת מענה רפואי מהיר ויעיל במקומות בהם יש קושי להתנייד עקב מזג האוויר. בנוסף, יתוגברו המשמרות בחובשים ופראמדיקים, על מנת לתת מענה רפואי אם יגבר הביקוש לשירותי מד"א. כל זאת לצד הנחיות לנהיגה בטוחה בגשם ובשלג, שהופצו לצוותי מד"א
"לקראת הגעתה של סופת 'אלפיס' לישראל, נערכנו במגן דוד אדום על מנת להעניק לציבור שירות רפואי גם בתנאי שטח סוערים וקשים, תגברנו את רכבי ה-4X4 במקומות בהם צפוי לרדת שלג על מנת להגיע לכל אזרח שיזדקק לשירותי מד"א. אני מבקש מהציבור להגביר את תשומת הלב למפגעים שנגרמו כתוצאה ממזג האוויר ולהיות בקשר עם בני משפחה ושכנים מבוגרים על מנת לוודא שהם מוגנים מפני הקור. בכל צורך רפואי יש להזעיק את כוחות מד"א בטלפון 101 או באמצעות יישומון 'מד"א שלי', באמצעותו החובשים והפראמדיקים יזהו את מיקומכם המדויק."
במד"א מפרסמים לציבור הרחב מדריך הנחיות לשמירה על בטיחות במהלך הסופה:
פגיעות קור: הסימנים העיקריים להיפותרמיה הם ירידה במצב ההכרה, התנהגות לא ברורה וירידה בשיקול הדעת, רעד שרירים, דופק איטי או לא סדיר, ירידה בשליטה מוטורית, ירידה בקצב הנשימה, עור חיוור וכחלחל. אם החולה רטוב, יש להחליף את בגדיו ליבשים, ולחמם את סביבתו. במקרה של כוויות קור, צפוי החולה להרגיש תחושת קור בגפיים, כאבים והרגשת נימול. במקרה כזה יש לשפוך מים פושרים (לא חמים) על האיבר הקר ולקבע אותו. אין לעסות את האיבר.
צרו קשר עם בני המשפחה והשכנים המבוגרים: יש לתת תשומת לב לקרובי משפחה ושכנים קשישים המתגוררים לבד, לוודא כי הם מוגנים מפני הקור ומזג האוויר הסוער. במידת האפשר יש לסייע להם במטלות השוטפות (דוגמת קניות מזון, הבאת תרופות מבית המרקחת וכו') שכוללות יציאה מן הבית המחומם למזג האוויר הקר שבחוץ.
שמירת חום גוף: יש להלביש אנשים מקבוצות אוכלוסייה הנמצאות בסיכון (קשישים, תינוקות וחולים המרותקים למיטתם) בשכבות של בגדים קלים, שיאפשרו תנועה. יש לכסות אותם בשמיכה קלה ולדאוג לחימום החדר לטמפרטורה של כ- 24 מעלות. שימו לב! אין לכסות תינוקות בשכבות רבות או בשמיכה כבדה, שכן הדבר עלול לגרום לחנק. בנוסף, יש להקפיד שלא יישארו חפצים מיותרים במיטת התינוק על מנת שלא יפגעו בו במהלך הלילה. במקרה של ירידה בתפקוד, בלבול, מיעוט אכילה ושתיה, שינוי התנהגות וישנוניות, יש לחמם את סביבת החולה ולהזעיק מיד את צוותי מד"א בטלפון 101.
מכשירי חשמל והסקה: בדקו שאמצעי החימום בבית תקינים וראויים לשימוש יעיל אולם שימו לב לסכנת הרעלת חד תחמוצת הפחמן (co). הגז עשוי להיפלט כתוצאה משימוש בתנור גז או קמינים הפועלים על גחלים. זהו גז חסר צבע או ריח, ולא ניתן להבחין בקיומו עד שמתחילים להופיע סימני ההרעלה, לכן חשוב לנקוט באמצעי בטיחות. בזמן הפעלת ההסקה יש להקפיד על אוורור נאות, לשם תחלופת אוויר. בנוסף, יש להקפיד על בדיקה תקופתית של מערכת ההסקה באופן שוטף ע"י טכנאי מורשה. אין לעשות שימוש במתקני חימום מאולתרים דוגמת מנגל גחלים. יש להרחיק תנורי חימום הפועלים על אש גלויה מחפצים העשויים להתלקח (ספות, שמיכות). אין לייבש בגדים על תנורים כאלה, ויש לבדוק טרם חיבור התנור לחשמל את תקינות השקע והתקע. הקפידו גם למנוע גישה של ילדים לתנור. שמרו על מכשירי חשמל הרחק מרצפה רטובה ושימו לב למכשירי חשמל באמבטיה ובמטבח. הימנעו מהפעלת מכשירי חימום הפועלים על אש גלויה בזמן השינה. הימנעו מקרבה לעמודי חשמל שקרסו ולחוטי חשמל חשופים. במקרה של הופעת סימני הרעלה, דוגמת סחרחורת, בחילה, הקאה, עייפות, חולשה והרגשה כללית רעה, ובמקרים קשים של אובדן הכרה, יש לסגור מיד את מערכת ההסקה, לאוורר את הבית ולהזעיק מיד את מד"א בטלפון החירום 101 או באמצעות יישומון 'מד"א שלי'.
היזהרו שלא להחליק: במקומות בהם מצטבר קרח או שלג על המדרכות והכבישים, מתבקש הציבור להימנע מלנוע בהם שלא לצורך, בשל ריבוי מקרים של החלקה ושבירת גפיים בעבר.
רוחות חזקות: בעת השתוללות רוחות חזקות, עלולים חפצים להינתק ממקומם. על כן, יש להקפיד לחזק ריהוט גן, מתקני ייבוש כביסה וחפצים נוספים, על מנת שלא יפגעו בבני אדם. חשוב להיזהר במהלך פתיחת וסגירת חלונות, שיכולים להיטרק בעוצמה רבה עקב הרוחות.
במקרה של שיטפונות: יש לשים לב שלא להיכנס עם הרכב לשלוליות, גם אם נראה שהן אינן עמוקות במיוחד. יש להימנע מנסיעה לאזורי שיטפון. לא לרדת לחניונים נמוכים וכן לקומות הנמצאות מתחת למפלס הקרקע בעת הצפה. בנוסף, בזמן שיטפונות, יש להימנע משימוש במעליות הנמצאות בחניונים, במפלס הקרקע ומתחתיו מחשש להילכדות. במידה וישנה הצפה בבית יש לנתק מיידית את החשמל בבית בכדי למנוע התחשמלות. מומלצת התניידות בדרכים ראשיות ומוכרות וללא חציית מכשולי מים. יש לוודא ניקוי בורות ניקוז כדי לאפשר זרימה חופשית של המים. אם אתם מתגוררים בדירה מתחת לפני הקרקע – צאו מיד מהבית ועברו למקומות בטוחים מעל פני הקרקע, בהם כוחות הביטחון יוכלו להבחין בכם ולסייע במקרה הצורך. במקרה של שיטפונות, אין להתקרב למקורות מים זורמים ולערוצי נחל מחשש להתמוטטות הגדות ובשל הזרימה החזקה, שעלולה לגרום להיסחפות בזרם המים. אין לחצות מקורות מים, ומקומות עם זרימת מים חזקה (גם עם רכבי שטח) – הדבר מהווה סכנת חיים ממשית! אין לחצות כבישים מוצפים שאין ביכולתנו לאמוד את עומקם.
נהיגה בטוחה: בימים גשומים ובמיוחד כאשר יורד שלג, הכבישים חלקים מאוד, וסכנת ההחלקה קיימת גם במהירות נמוכה. הקפידו לשמור מרחק גדול מהרגיל מהרכב שלפניכם, ולנסוע במהירות נמוכה ובהתאם לתנאי הדרך. יש לשים לב לאדים המצטברים על שמשות הרכב ועלולות לגרום לפגיעה בראות. על כן, יש להקפיד על אוורור הרכב ועל הפשרת האדים באופן קבוע. על הנהגים להקפיד על הדלקת אורות דרך, בייחוד כאשר הראות לקויה. בנוסף לכך, עצירה בשול הדרך היא אסורה ומסוכנת. אין לעצור במקומות לא בטוחים אלא רק בתחנות ריענון מוסדרות. יש לתת תשומת לב מיוחדת להולכי רגל, בדגש על ילדים ובסמוך למוסדות חינוך, תוך מתן זכות קדימה. בנוסף, יש לשים לב שלא להיכנס עם הרכב לשלוליות- גם אם נראה שאינן עמוקות במיוחד. כלי רכב עלולים להיסחף בקלות במקומות מוצפים, והנהג עלול לאבד לחלוטין את השליטה על רכבו, ואף להסתכן בטביעה. חשוב לא להישאר ברכב בקור, על מנת להימנע מהירדמות וכן ממצב של היפותרמיה.
חשש לקריסה: יש להימנע משהייה תחת סככות, פרגולות, צריפים או מבנים ארעיים שנערם עליהם שלג.
סוללת גיבוי למכשירי הנשמה: עבור חולים המונשמים בביתם על ידי מכשיר הנשמה, יש לוודא כי סוללות הגיבוי של המכשיר זמינות ומוכנות לשימוש לפרק זמן ממושך, למקרה של הפסקת חשמל.
בכל מקרה של התנהגות חריגה או סימנים חשודים, יש להזעיק מיד את כוחות מד"א באמצעות יישומון "מד"א שלי" או בחיוג למוקד החירום 101 ולהישמע להוראות הפראמדיקים והחובשים במוקד עד להגעת כוחות מד"א למקום
היערכות של ארגון זק"א לקראת השלג
לקראת ימי השלג בירושלים ובצפון, השלים ארגון זק"א את היערכותו, יחד עם כלל גופי החירום וההצלה עבר זק"א לנוהל חירום. בכוננות הזנקה לכל אירועי החירום, ולסייע לכוחות ההצלה והבטחון. מפקדי המחוזות והמרחבים בצעו רענון נהלים למצבי חירום אצל כלל המתנדבים.
ההיערכות במטה החירום של זק"א נכנסה לפעולה. רכבי שטח של הארגון ומתנדבי יחידת הגיפים של זק"א גויסו לטובת הפעילות, יחד עם שאר מתנדבי זק"א המצוידים ומוכנים לסייע במקרה הצורך.
חיים וינגרטן ראש אג״מ זק״א: "מתנדבי זק"א יהיו פעילים בשטח ויתנו מענה במידה ויהיה צורך, מוקד זק״א יתוגבר בזמן הסערה במספר החירום של ארגון זק״א 1220 ללא כוכבית. בתקווה שנעבור את הימים הבאים ללא אירועים חריגים."
חיים אוטמזגין מפקד יחידות המיוחדות בזק״א: ״מתנדבי יחידת הגיפים של זק״א בכוננות מוגברת, בשנים האחרונות היחידה הוכיחה את עצמה במקצועיות בסיוע לכלל כוחות החירום והביטחון בסיוע ובהצלת חיים בזמן סערה. מתנדבי היחידה יוזנקו באיזור בירושלים ובצפון בעת הצורך, מוקד גיבוי יופעל החל ממחר בשעות הצהרים במתחם זק״א בפתח תקווה לסיוע ותגבור מוקד החירום.״
מוטי בוקצין דובר זק״א: ״בימים אלו חייבים להעניק תשומת לב יתירה לאנשים בודדים ועריריים שגרים בגפם, לבדוק בשלומם ולוודא שאין סכנה לחייהם. אנו עובדים בימים אלו ביתר שאת בשיתוף פעולה עם המשרד לשויון חברתי כדי לסייע לקשישים ואנשים בודדים במצוקה, אפשר להפנות אנשים בודדים וקשישים למס׳. 8840* ונשתדל לסייע ככל האפשר.״
המלצות כיבוי אש והצלה לציבור:
יש להקפיד על נהיגה בטוחה וזהירה מחשש להחלקה מסוכנת ולהימנע מנסיעות שאינן הכרחיות במזג האוויר הסוער.
אין לחצות כבישים מוצפים, מקורות מים זורמים או ערוצי נחלים העשויים להפוך למלכודות רכב קטלניות.
יש להשתמש באמצעי חימום תקניים ובטיחותיים לחימום ביתי ולהימנע מתנורי סלילים העלולים לגרום להתלקחות מהירה.
יש להרחיק (3 מטרים) את אמצעי החימום מחומרים דליקים. כבו את המכשיר בזמן שאתם יוצאים מהחדר או ישנים.
בכל מקרה של סכנה או אירוע חריג חייגו מיד למוקד חירום 102 והזעיקו את לוחמי האש. האזינו והתעדכנו מעת לעת באמצעי התקשורת וברשתות החברתיות להנחיות כבאות והצלה לישראל.