חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

"כנס ירושלים לעסקים חברתיים": בעיר פועלים כ-55 עסקים חברתיים, המספר הגדול בישראל

כנס ירושלים לעסקים חברתיים, ראשון מסוגו, נערך בהשתתפות בעלי עסקים חברתיים מכל הארץ. לרגל המאורע חשפה העירייה כי נכון לסוף שנת 2020 פועלים בעיר כ-55 עסקים חברתיים, המספר הגדול בישראל.

מצילות מזון 4

הכנס המיוחד התקיים במקביל למגמה העולמית המתחזקת להקמת עסקים חברתיים. אלה מתאפיינים בייצור או מכירת שירותים, תוך מטרה להיטיב עם הקהילה. עסקים אלו פועלים בסביבה עתירת סיכונים כלכליים ומופעלים לרוב באמצעות כוח אדם מתנדב מהקהילה או באמצעות ארגוני מגזר שלישי. צורת קבלת ההחלטות בעסקים אלו הינה דמוקרטית וחלוקת הרווחים הינה מוגבלת. עסקים מסוימים משתמשים ברווחים להמשך קידום מטרות הארגון ולטובת הקהילה. בין העסקים החברתיים המוכרים בירושלים ניתן למצוא את 'מוסללה', עמותה הפועלת במרכז כלל בנושאי תרבות וקיימות, את 'פאב המפלצת' בקריית היובל, אולפני פיוז, קואופרטיב העיצוב הירושלמי ועוד. 

 

במהלך הכנס נחנכו שלושה עסקים חברתיים נוספים: "בארמון" פאב קואופרטיבי נוסף בעיר בשכונת ארמון הנציב, "מצילות המזון", מטבח המבשל ארוחות ממזון שהוצל לפני שנזרק ו"בית מדרש עברי" – בית מדרש קואופרטיבי, בו התלמידים הם המורים והמנהלים. 

בעיריית ירושלים מציינים את פעילות תחום העסקים החברתיים, הפועל באגף לקידום עסקים. במהלך שנת הפעילות הראשונה של התחום הוקמו מיזמי מנטורינג לעסקים על ידי בעלי עסקים ותיקים במסגרת הגילדה לעסקים חברתיים, התקיימו מפגשי פיתוח מקצועיים וקידום מנהיגות עסקית מקומית וכן התקיימו תהליכי מיפוי וסיווג עסקים במערב העיר. 

במהלך הכנס יזכו שני עסקים חברתיים במענק כספי לקידום פעילותם, בתמיכת הקרן לירושלים. בין האירועים שיתקיימו בכנס: השקת קייטרינג מצילות מזון, איך להתאגד לידי עסק חברתי (קואופרטיב), מחיילים משוחררים לניהול עסק חברתי, עסקים חברתיים בחברה החרדית. 

ראש העיר ירושלים, משה ליאון ברך על הכנס ואמר שהוא רואה בקידום העסקים החברתיים שליחות, תרומה וערך לנו כחברה. "אנו נמשיך לתמוך, לקדם ולפתח עסקים חברתיים כחלק ממדיניות האגף לקידום עסקים, למען העצמאים ורווחת התושבים".

חבר המועצה ומחזיק תיק הצעירים יוסי חביליו: "לתחום העסקים החברתיים חשיבות רבה ליצירת חיי קהילה ושיתופיות. העסקים החברתיים הפועלים בשכונות מביאים לגיבוש תושבי השכונה סביב מיזם משותף".

מצילות המזון ירושלים: שליש מהתוצרת הולך לבזבוז

מצילות מזון 3

אחד העסקים החברתיים שנחנכו בכנס הוא "מצילות המזון". "מדי יום מושלכות כמויות אדירות של תוצרת מתעשיית המזון. מדובר בסחורה איכותית שבסה"כ לא נרכשה ע"י קמעונאים ורשתות השיווק השונות ובסוף היום בהיעדר רוכש, לא נותר אלא להשליכה. התופעה המתסכלת הזאת הובילה אותנו לחפש דרכים להשפיע על המציאות הזאת ולמצוא לה פתרונות יצירתיים, וכך קמה קהילת מצילות המזון בירושלים",  כך מספרים, דניאלה זלצר ואיתי פלד, שותפים מייסדים לפרוייקט "מצילות המזון" ומטבח "השליש". פרויקט שהחל משיתוף פעולה בין מספר חברים כולל כיום עשרות מתנדבים הפועלים באופן יומיומי במטרה לייצר מערכת מזון עירונית ברת קיימא בירושלים, בדגש על מניעת בזבוז מזון בכל מישור.

זלצר ופלד מספרים: "עיקר הפעילות שלנו עוסקת בליקוט הסחורה המיועדת להשלכה מהשווקים השונים בעיר, ולאחר מכן השבתה אל מערכת המזון בדרכים שונות. בין אופני הפעילות השונים שפיתחנו, אנו מקימות דוכני מזון שכונתיים ברחבי העיר, מפעילות מערך לחלוקת סלי מזון לפריפריה החברתית, מפיקות ארוחות קהילתיות המבוססות עודפי תוצרת לצד שימוש בחומרי גלם מקומיים ואיכותיים ובנוסף מעבירות סדנאות והרצאות על האתגרים במערכת המזון המודרנית, ועל פתרונות אפשריים".

בחודשים האחרונים עמלים בקהילה להפיכת היוזמה לברת קיימא, לבעלת יכולת לייצר הכנסות עצמאיות, ללא תלות בתרומות ובהתנדבויות, מתוך שאיפה להמשיך ולהרחיב את הפעילות ברחבי העיר לאורך זמן, ואף להפיץ את הבשורה בשאר הארץ. 

"אחת הדרכים בהן מצאנו לנכון לייצר הכנסה לפרויקט היא באמצעות הקמת מטבח "השליש" המבוסס על תוצרת גולמית שליקטנו מהשוק הסיטונאי ועסקים נוספים ברחבי העיר. במערכת המזון היום – שליש מתוצרת המיוצרת הולכת לבזבוז לפני שהיא מגיעה לצלחת, ובישראל הנתונים אפילו גדולים מזה. באמצעות הארוחות שאנו מפיקים, אנו מעבירים ללקוחותינו את הסיפור על מערכת המזון שלנו וחושפים אותם לשפע הסמוי מן העין ולפוטנציאל הבלתי ממומש שקיים מסביבנו מתוך תשוקה, תיאבון, ורצון אמיתי לתת לו את הכבוד הראוי ולייצר חוויות קולינריות מלאה, אסתטית ומרגשת". "השליש" פונה ללקוחות פרטיים וארגונים חברתיים, בנוסף לשירותי הסעדה, אנו מקיימים הרצאות וימי עיון בנושא בזבוז מזון מעבירות סדנאות היכרות עם מערכת המזון שלנו עם חומרי הגלם השונים שסביבנו, ודרכים מסורתיות ומודרניות לשימור והשבחת מזון מוצל".

הגילדה: בעלי עסקים חברתיים מלווים יזמים חברתיים חדשים

אימרה

תכנית נוספת, 'גילדת עסקים חברתיים' פועלת להקמתם של עסקים חברתיים בירושלים לצד גיבוש קבוצת הנהגה בתחום זה בעיר. התכנית בשיתוף של עיריית ירושלים, מט"י ירושלים , מינגה, הזירה לעסקים חברתיים וחבר המועצה יוסי חביליו. במסגרתה משמשים בעלי עסקים חברתיים מירושלים כמנטורים שילוו יזמים חברתיים חדשים במטרה לתרום להם מניסיונם העשיר. היזמים החברתיים שהתקבלו לתכנית הליווי נמצאים בשלבים שבין הרעיון להקמה ואובחנו כבעלי פוטנציאל גבוה לאימפקט חברתי והיתכנות כלכלית.  במהלך התכנית יקבלו היזמים ליווי ע"י המנטורים, בניסיון לעמוד בשלושה יעדים: בניית תוכנית עסקית, יצירת מוצר בר-קיימא מינימלי (MVP) והקמת העסק החברתי.  

אריאל פרימן סמנכסמנכ"ל פרויקטים במט"י ירושלים, אריאל פרימן : "בשנים האחרונות המודעות  ליזמות חברתית במגזר העסקי  עלתה משמעותית . אנו שמחים להיות שותפים בתכנית,  במסגרת שיתוף פעולה ותיק ופורה עם האגף לקידום עסקים ומינגה".