ראש בראש: המתווכים מול: עורכי הדין והאפוטרופסה הממונה על הליכי חדלות פרעון
לשכת המתווכים דורשת לשלב מתווכים בהליך כינוס הנכסים לטובת בעלי הנכסים שבמצוקה


לשכת המתווכים טוענת כי בהליך כינוס הנכסים, הקיים כיום, גורם לנזקים של מיליונים רבים, מידי שנה, לציבור הנושים והצרכנים. בעלי נכסים הנמצאים בכינוס ובמצוקה אינם מטופלים בצורה מקצועית ואינם זוכים לקבל את התמורה המרבית בגין הנכס שלהם
לשכת מתווכי הנדל"ן הארצית פנתה לאפוטרופוסה הכללית והממונה על הליכי חדלות פירעון, סיגל יעקבי בדרישה לשלב מתווכים מקצועיים, בעלי ידע וניסיון בהליך כינוס נכסים. במכתב שנשלח ע"י איציק לוי ויו"ר המשותף של לשכת המתווכים מחוז השרון רועי זלצמן הם מתריעים מפני המצב השורר כיום בתחום כינוס הנכסים, שאינו ממקסם את העסקה עבור בעל הנכס. "אילו מתווך מקצועי ומיומן המתמחה בנושא יוכל במקצועיות, ידע וניסיון למקסם את העסקה עבור בעל הנכס שנמצא ממילא במצוקה משמעותית".
יש צורך בתיקון העוול הציבורי שהשתרש לאורך השנים בהתנהלות הקריטית והרגישה של הליך כינוס הנכסים, דבר שעל פניו, גורם לנזקים של מיליונים רבים מידי שנה לציבור הנושים והצרכנים, נכתב במכתב לאפוטרופוסה.




לוי: "במצב השורר כיום, עו"ד הממונה על הליך הכינוס אחראי על פרסום המודעות בעיתונות לגבי נכסים המצויים בהליך כינוס ועל שליחת מי מטעמו להראות את הנכס, כאשר לאחר מכן המעוניינים מוזמנים להגיש הצעה ולהתחיל את הליך ההתמחרות מול הכונס". כיום, עלות ההליך עבור בעל הנכס הוא 6% לכונס (כולל הכל), והבקשה היא כי מתווכים שישתלבו בהליכי הכינוס כאמור יתוגמלו בחלק היחסי מתוך עלות ההליך הכוללת. קרי 2% דמי תיווך מתוך 6% אשר משולמים ממילא לכונס הנכסים. כך, בעלי הנכסים יזכו ליהנות משירותיו של מתווך מורשה, מקצועי ומיומן, שיודע למקסם עסקאות נדל"ן ומתמחה בכך.
זלצמן: " מן הראוי לפעול לשילובם של מתווכים בהליך השיווק, ההתמחרות והמכירה של הנכסים האמורים – שכן זהו תחום מומחיותם ויש ביכולתם, כאמור, למקסם את מחיר הנכס. המתווכים שיקחו חלק בהליך יהיו– בעלי רישיון משרד המשפטים, חברי לשכת המתווכים, בעל ניסיון של 10 שנים לפחות בתחום, עם המלצות ובעלי ידע בניהול.".
"בקשתנו הינה כי המתווכים שיוכלו לסייע בהליכי הכינוס כאמור, יהיו מתווכים מקצועיים – בעל רישיון משרד המשפטים, חברי לשכת המתווכים, בעל ניסיון של 10 שנים לפחות בתחום, ובעל ידע בניהול והמלצות. כמו כן, בקשתנו הינה כי למתווך שימונה יינתנו מחויבויות ספציפיות כגון פרסום בעיתון יומי, פרסום בעיתון מקומי, פרסום באתר אינטרנט בתשלום, לקיים בית פתוח בנכס לפחות פעמיים בשבוע למשך שעה כל פעם לאורך התקופה, לא לגבות תשלום מהקונים, לשתף את הנכס עם שאר המתווכים בעמוד ייעודי באתר לשכת המתווכים, ועוד. הצעתנו תטיב עם הצדדים ותביא למקסום הליך המכירה של הנכסים", לשון המכתב.


מהממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי נמסר: "ככלל, נכסים בהליכי חדלות פירעון נמכרים בהליך מכרזי, ללא מעורבות מתווכים. יחד עם זאת, בכוונת הכונסת הרשמית לזמן את נציגי לשכת המתווכים לפגישה במהלכה תיבחן ישימות ורלבנטיות פנייתם", לשון התגובה.