בכנס מתווכי נדל"ן מסחרי עסקי 2024 – של החטיבה המסחרית בלשכת מתווכי הנדל״ן הארצית נבחרו 3 חברי הנהלה: עודד צידון, גליה לוי וזיוה ברוך.
הכנס שנערך בשיתוף פארק עתידים תל אביב, עסק בין היתר בנושא: לאן פניו של שוק הנדל״ן המסחרי בישראל והאתגרים המרכזיים העומדים בפניו, ובמיוחד על רקע המלחמה, הריבית הגבוהה והקורונה. הכנס נערך בהנחיית יו"ר מחוז השפלה של לשכת המתווכים, ויקטור שמואל.
"שוק המשרדים חווה טלטלה, בשנה האחרונה, במיוחד עם פרוץ המלחמה, משקיעים פוסחים על השוק הזה בשל עלויות המימון הגבוהות. השוק מתבסס כיום בעיקר על לקוחות הקצה שגם הם מאוד מתלבטים בקניית נכסים בתחום משרדים" כך איציק לוי, יו"ר לשכת מתווכים הנדל"ן הארצית.
"זה הזמן היום לקנות ולרכוש נכסים, משום שמצב זה, מניסיון העבר, הוא זמני. הריבית כיום מהווה מכשול לכדאיות הכלכלית בקניית נכסים, אולם ברגע שהריבית תרד תיווצר כדאיות לרכישת הנכסים. מה שיעלה את המחירים למעלה", אומר לוי.
עו"ד אילן שרקון יועץ משפטי של לשכת מתווכי הנדל"ן נשמע פסימי: "שוק המשרדים זאת בועה. הקושי בשוק התחיל בקורונה ובשנה האחרונה כל נושא הריבית והמלחמה נתנו עוד זבנג לשוק. " ירון גינדי יור' לשכת יועצי המס בישראל : " שוק הנדל"ן המניב הוא חידה בעיני. בשוק מוצף במשרדים וסביבת ריבית גבוהה, יש בעיה. אני לא אופטימי ולא רואה איך המצב עומד להשתנות."
השמאית נחמה בוגין יור' לשכת שמאי המקרקעין סברה אחרת:"אני החוליה האופטימית בפאנל הזה, אני רואה שהשוק התעורר חזרה, אנחנו מספיק מנוסים ויודעים שהשוק בישראל חוזר לעצמו במהירות. אצלינו אחת ל 3 שנים יש משבר כלשהו, קורונה, ריבית, מלחמה כל פעם משהו אחר. עובדה, ש'במגורים' ראינו איך כבר בחודש ינואר נרשמה עליה חדה במספר העסקאות. לגבי המסחר והמשרדים חשוב להדגיש שהיום, אין ראש עיר שלא יריץ תוכניות עם מסחר ומשרדים, שמכניסים לו ארנונה עסקית ולכן יש מקום לבנות ולשלב משרדים ומסחר. אנחנו נמצאים כעת בתקופה מצוינת לעשות עסקאות במחיר מופחת. קחו בחשבון שזה חלון הזדמנויות קצר."בוגין ציינה את הלוגיסטיקה והמרלוגים כתחום שכדאי להשקיע בו בתקופה זאת במסגרת הנדל"ן המניב.
גינדי ביקש להתייחס במסגרת הכנס גם לשוק הדיור בכללותו " מה שמטריד אותי בכלכלה בישראל זה שוק מגורים, סביבת ריבית גבוהה ואין עובדים לבנייה, אין ספק בכלל שנראה זינוק במחירי הדיור. ישראל לא משקמת במשך שנים את שוק המגורים ומייצרת חוסר וודאות מתמשך. מוסדות התכנון הם לקונה שאי אפשר לתאר, מוסדות התכנון פוגעים בעם ישראל ובדור הצעיר. מוסדות התכנון זה פשע לעם ישראל ואני לא רואה אף פיגורה שתצליח לעשות משהו כדי לשנות זאת, המדינה פוגעת בעצמה בדור הצעיר במו ידיה. זה משבר דיור לא ריאלי, זה משבר מנהיגותי. מוסדות התכנון זאת אליטה שאי אפשר להזיז אותם. מחירי הדיור יעלו ולכן להשקיע במגורים.
"השנה האחרונה הייתה מורכבת ומאתגרת אלא, שפה בפארק החלטנו שאנחנו לא נופלים לפסימיות ולא לסטטיסטיקות ולא לכתבות גוועלד בעיתונים. אלא מוצאים את היש מאין כדי לעשות פה עסקאות." כך אייל גרין מנכ"ל פארק עתידים תל אביב "ולראיה למרות המצב הכנסנו 10 עסקאות חדשות, כולן מהשנה האחרונה. בית רופאים בקרוב, מכללת אפקה, מכון אורתופדי, גו נודלס ועוד מסעדות, אפילו מכון פילאטיס. הם הצטרפו לכלל, לבית החולים רפאל ,למדינול ולשורת 80 החברות והסטארטפים שלנו כאן. בנוסף, עבדנו קשה השנה על שימור העוגנים המרכזיים שלנו בפארק, סייענו לחברות המרכזיות בפארק בכל מה שניתן. כמו כן, דווקא בתקופה כזאת הגמישות שאנחנו מאפשרים מייצרת הזדמנויות לחברות בתחומים שונים, בזכות הגמישות אנחנו יכולים להכשיר ולשנות התוויה של שטחים, משרדים, קומות וגם בניינים בהתאם להזדמנויות העולות ".
יו״ר החטיבה המסחרית בלשכת המתווכים הארצית, עודד צידון אמר: "אנחנו חווים בחודשים האחרונים התאוששות מסוימת מאז תחילת המלחמה באוקטובר 2023. עם זאת שוק הנדל״ן המסחרי עיסקי בישראל נמצא בתקופה מאתגרת ומושפע ממגוון גורמים חברתיים, כלכליים וטכנולוגיים. הכלכלה הישראלית נמצאת באתגר בלתי נתפס, מלחמת קיום, ריבית גבוהה, ומשבר בתעשיית ההייטק".
"בשוק המשרדים אנו חוזים בירידת מחירים מתקופת השיא של כ 25 אחוז ועסקים פעילים מחפשים משרדים שמציעים תמורה טובה יותר כולל אופציות גמישות מבחינת זמנים וגדלים. חברות ההייטק שהם המנוע שמוביל את הביקוש בשוק המשרדים נמצאות במשבר וצמצומים ולכן אין כמעט עסקאות גדולות בתחום. בנוסף בניית שטחי משרד של מאות אלפי מ״ר שהחלו בתקופת הפריחה ואמורים להסתיים בשנה זו הגבירו את ההיצע מעבר לביקושים ויצרו מגוון אפשרויות ומלחמת מחירים. שוק השכירות משנה, חברות מצטמצמות ומוכנות לתת שטחים מאובזרים במחירים נוחים גם יוצרים ירידת מחירים".
"בתחום נכסים מניבים והשקעות נדל״ן עקב עליית הריבית אין רצון ממשקיעים לקנות בתשואות של פחות מ-7%-7.5% אבל הנכסים מוצעים למכירה בתשואות נמוכות יותר כך שאין הצדקה כלכלית לשלם לבנק יותר מאשר התשואה שהקונה מקבל. בתחום שטחי הלוגיסטיקה הביקוש נשאר גבוה עקב מחסור בשטחים ובנוסף עליית והתגברות הקניות באונליין' דרך הרשת יצרו ביקוש גדול שעולה על ההיצע ולכן המחירים לשכירות וקניה של נכסים אלו גבוהים".
"בתחום שוק שטחי המסחר ומרכזי הקניות הפיזיים, תחום זה עובד חזק כאשר אנו רואים שהרשתות והגופים החזקים בעיקר בתחום המזון וההסעדה מתרחבים ומתחזקים על חשבון העסקים הקטנים, ועיקר הביקוש הוא במרכזי מסחר שכונתיים וקניונים".
על נוהל הבחירות של החטיבה המסחרית הופקדו אסף אפשטיין סגן יו״ר לשכת מתווכי הנדל״ן הארצית בשיתוף נציג היועץ המשפטי עו"ד אמיר רווה.