עיריית ירושלים באמצעות מנח"י קיימה בשבוע שעבר ערב הוקרה למתנדבי סיירות ההורים של ירושלים. ערב זה הוקדש להורים מסורים ופעילים, שמקדישים מזמנם האישי לאורך השנה כדי לפעול למען בני ובנות הנוער והקהילה כולה, במינהל הקהילתי פסגת זאב. האירוע נערך במסגרת אירועי שבוע החינוך הירושלמי ובמהלך הערב התקיים שיח סיכום שנה ותכנון קדימה, וכלל הופעת סטנדאפ של האמן בני ברוכים.

בעיר ירושלים מתנדבים כ-100 הורים בסיירות הורים ברחבי השכונות, ביניהן: פסגת זאב, קרית משה, בית הכרם, מרכז העיר, שמואל הנביא, בית וגן, עיסאוויה (מזרח ירושלים) שעתידות להתרחב לשכונות נוספות. מתנדבי הסיירת יוצאים לסיורים רגליים בשכונות, בגינות ובמוקדי הבילוי בשעות הערב והלילה, ומייצרים נוכחות הורית רגישה, קשובה ואכפתית. הם יוצרים שיח בגובה העיניים עם בני הנוער, מעבירים מסרים של דאגה וביטחון, ותורמים למניעת מצבי סיכון ולחיזוק תחושת השייכות בקהילה. מהעירייה נמסר כי עשייה זו הינה חלק בלתי נפרד מהתוכנית לביטחון קהילתי בירושלים, ובמהלך השנה, מתקיימים ימי הכשרה דו-חודשיים במוקדים שונים בעיר, שמטרתם להעשיר את הידע והכלים של ההורים המתנדבים, ולתת מענה מותאם לאתגרים בשטח.

אחד מן המתנדבים הרבים, הוא קובי מאירי, תושב בית הכרם, אבא לילדים בוגרים, שפעיל בסיירת ההורים מעל 10 שנים. למרות שילדיו כבר לאחר גיל צבא, קובי עדיין נשאר בסיירת הורים ומתנדב בסופי השבוע.
"הפעילות מתרכזת בעיקר בימי חמישי ושישי", אומר קובי. "המתנדבים יוצאים בשעות הלילה המוקדמות בערך מ-23:00 עד 01:00 לסיור בשכונה במקומות שאנחנו יודעים שיש ריכוז של נוער. המקומות הפופולריים בבית הכרם הם כיכר דניה, מגרשים בבית ספר זיו, פארקים וכו'".
קובי מתאר את העשייה ההתנדבותית ומתאר אותה 'כנוכחות הורית' באזור. " אנחנו בסביבות 40 הורים שמתנדבים בסיירות ואנחנו מחולקים לצוותים בדרך כלל יש בין חמישה לשישה מתנדבים בקבוצה. בעצם, מה שאנחנו עושים זה לשמש 'נוכחות הורית'. אנחנו מדברים עם הילדים, נוכחים במקום ומעניקים סיוע במידת הצורך. בעבר הרחוק היו מקרי שכרות והיום פחות. בגדול, אנחנו נמצאים איתם ואת חלקם אנחנו מכירים באופן אישי".
לדברי קובי, התופעה היום בקרב בני הנוער זה 'מסיבות טבע' ביערות, לא באופן קבוע, ששם האלכוהול תופס נפח, וגם למקומות מרוחקים יותר הם מגיעים ולא רק לשכונות, ששם הם גם פועלים בהתאם. "האופנה היום זה התכנסויות ביערות, במקומות של טבע ולעשות מסיבות טבע "פעם ב…" ובדרך כלל זה מרוחק מהשכונה ויש יותר אלכוהול. התפקיד שלנו זה להיות במקום לפקח על הסיטואציה ולפעול לפי תלוי ובהתאם המצב. למשל, אם רואים נער או נערה במצב קיצוני של שכרות לא נשאל את הילדים ונזמין אמבולנס, אבל שוב, זה תלוי".
יש מקרה מסוים שזכור לך לעומק?
סיפור שזכור לי, לפני כמה שנים הייתה מסיבה של ילדי השכונה במועדון סגור בתלפיות. מה שקורה עם נוער במסיבות האלה אסור להכניס אלכוהול למתחם אז הם שותים לפני. הלכנו לשם, והיה שם נער מאוד שיכור שהקיא על עצמו מחוץ למועדון כי מי שיוצא לא נותנים לו להיכנס שוב, וכמובן שהשומרים לא מכניסים נער שיכור למועדון. אז קיבלנו את המספר של ההורים שלו, ואבא שלו היה המום מהמצב של הבן שלו. יש הורים שלא יודעים, ויש שיודעים ולא מתעמתים עם המצב, האבא די הופתע ולקח אותו".
״חשוב לציין מאז הקורונה אין אירועים חריגים קשים כמו שהיו לפני״, מסכם קובי.״אנחנו לא רואים מקרים מאוד קשים בשנים האחרונות, ושימשיך ככה".
ראש העיר ירושלים, משה ליאון: “ערב ההוקרה לסיירות ההורים התקיים במסגרת שבוע החינוך הירושלמי. מדובר בערב של הכרת תודה לסיירות ההורים שפועלים בשכונות ומסייעים בהתנדבות מלאה בשעות הערב והלילה המאוחרות, למען הנוער בירושלים. הפעילות הענפה שלכם ברחובות, במוקדי הבילוי ובאירועים יוצרת רשת ביטחון קהילתית ומקרינה ערכים של אחריות, ערבות הדדית ונתינה. המתנדבים והמתנדבות הנפלאים שאכפת להם מהנוער שלנו מגלמים את הרוח הירושלמית במיטבה, תרומתכם האדירה יקרה מפז לחינוך ולחוסן החברתי של העיר".
המעוניינים להצטרף לסיירת ההורים כנסו לקישור