בחזרה לשולח היא תערוכה חדשה שנפתחה השבוע בגלריית קיר1 בבית הקפה תמול שלשום (בבעלות דן גולדברג) בירושלים, ובה למעלה מ-20 רישומים של האמן הבינתחומי מקס אפשטיין, המשלבים טקסט שבעליו איננו מזוהה עם דימויים מקוריים.
שם התערוכה 'בחזרה לשולח' הלקוח מתחומי משלוחי הדואר צופן בתוכו סיפור ייחודי המצביע על היווצרותה של התערוכה.
הכל החל כשמקס אפשטיין, תושב השכונה הציורית עין כרם, מצא באחד משיטוטיו בשכונה ערימת תיקיות ארוזה ברישול באריזת קרטון. הוא לא ידע מה יהיה בגורלה של הערימה אך כדרכו, לקח את ה"מציאה" אליו לסטודיו, שם גילה כי מדובר במעין "ארכיון" פרטי וייחודי הכולל מכתבים בעברית בכתב יד, מכתבים בגרמנית ובאנגלית בדפוס, מסמכי פרויקט כלשהו ברוסית ומעטפות שונות מהשנים 1974-1968. כאמן שבדרך כלל איננו מתחיל את יצירותיו על "לוח חלק", השתמש מקס אפשטיין בטקסטים שמצא כבסיס לרישומים חדשים כאשר הטקסטורה והטקסט הופכים לחלק אינטגרלי מהרישום ומקבלים משמעות נוספת.
לדוגמה: רישום של עכברושים נעשה על טקסטים מודפסים בגרמנית, וכך יוצרים הדימוי ביחד עם הדף הטקסטואלי רובד נוסף משמעותי הניתנת לפרשנות אישית של הצופה.
רינה פלד האוצרת: "מקס משחק איתנו – הצופים – במעין משחק של גילוי והסתרה: לעיתים הוא מאפשר לנו לקרוא את הטקסט ולעיתים הוא בוחר להסתיר אותו. מקס בחר במודע שלא לקרוא את הטקסטים ב"ארכיון" שמצא, ולא ניסה לגלות זהות בעליו. הוא מעדיף לדמיין אותו כשהוא מנהל אתו דיאלוג באמצעות רישומיו. כך גם אנחנו הצופים נשארים עם סימני השאלה ומוזמנים להפעיל את הדמיון תוך כדי התבוננות בתערוכה".
מקס אפשטיין, אמן בינתחומי מתגורר בעין כרם ירושלים, הציג בתערוכות יחיד רבות לצד השתתפות בתערוכות קבוצתיות בארץ ובחו"ל.


קיר1 , גלריית אמנות ב'תמול שלשום'
'תמול שלשום' מוסד ירושלמי מוכר ואהוב המשלב תרבות, קפה ואוכל. מיקומו בבניין היסטורי לשימור מהמאה ה-19 בנחלת שבעה והאווירה הייחודית במקום הפכו אותו לאחד המקומות האהובים בעיר המושך אליו קהל רב מכל רחבי הארץ.
בגלריה החדשה 'קיר1' מוצגות תערוכות מתחלפות, עבודות של אמנים וותיקים וצעירים, המקיימות דיאלוג עם טקסטים של שירה וספרות. הקונספט לפיו הוקמה הגלריה שואב השראתו מהמודלים של הסלון התרבותי ובית הקפה של תחילת המאה הקודמת באירופה, בהם התקיימו מפגשים יצירתיים בין אמנים, משוררים, סופרים ומוסיקאים, אשר הולידו תנועות ומגמות שונות בתולדות האמנות והתרבות המודרנית.