יזמות סביבתית בהאצה: בתום 4 חודשים הסתיים המאיץ ליוזמות בתחום סביבה וקיימות, תכנית של האביטוס, בשיתוף עיריית ירושלים, מט"י ירושלים ומינגה

Twitter
Email
WhatsApp
Facebook
בשבוע שעבר הגיעה לסיומה תכנית המאיץ הסביבתי. בערב הסיום החגיגי שנערך בגן הבוטני, הוצגו 12 המיזמים שפותחו וקודמו במסגרת התכנית. באירוע זכו 3 מזמים במענקים כספיים. במקום הראשון זכו היזמים: אלעד אסיף ויואב לוי על הפרויקט plugged-in רכב חשמלי בישראל, ובמענק על סך 8000 ש"ח . במקום השני זכו צמד היזמיות: נעמה גורסמן קובה ונעמה סדן על הפרויקט בית הספר ליד"ה – הכשרת מורות לתכנון פרמקלצ'ר, הן זכו במענק של 5000 ש"ח. במקום השלישי זכתה אוריה עמית היזמית של פרויקט eco-bayit – אלטרנטיבות חסכוניות וידידותיות לסביבה למוצרי ניקוי, היא זכתה במענק על סך 2000 ש"ח.
תכנית המאיץ הסביבתי נערכה בהובלה משותפת של 4 גופים וארגונים: אגף החברה של עיריית ירושלים, האביטוס- ההאב לקיימות עירוניתש בגן הבוטני, מט”י ירושלים ומינגה-הזירה לעסקים חברתיים. כולם חברו יחדיו במטרה לסייע בתהליך הדרוש בהקמה ותפעול של עסק סביבתי, הפועל למען הסביבה ועיקרון הקיימות. במסגרתו ניתנה הדרכה קבוצתית ואישית, תוך התייחסות לצד החברתי ולצד העסקי.
מנהל האביטוס, יותם רשף: "היום העולם חווה משברים חברתיים וסביבתיים, אנחנו לא מרגישים ביום יום אבל הם ממש כאן איתנו, ע"פ דו"ח של האו"ם, יש לנו 12 שנים למנוע אסון אקלימי בהקשר של ההתחממות הגלובלית. המחקרים מעידים שהסיבה העיקרית לכך היא הפעילות של בני האדם, זהו דגל בשבילנו שצריך לגרום לנו לחשוב איך להיות אקטיביים בעניין זה. אנחנו בעידן השישי של ההכחדות ו ככל הנראה 75% מהמינים שקיימים על פני האדמה ייכחדו. כל המשברים הללו היווי את הבסיס של הרעיונות והמיזמים של יזמי המאיץ. יש לנו את היכולת ליצור שינוי, פיתוח בר קיימא העונה על צרכי הדור הנוכחי בלי לפגוע בדור הבא. בארבעת החודשים האחרונים ליווינו את 18 יזמים ויזמיות עם תקווה ליצירת שינוי, חבורה שקמה כל בוקר עם הרצון ליצור מציאות חיים טובה יותר לכולנו".
מנהלת תחום קיימות חברתית, אגף חברה בעיריית ירושלים, תהילה כהן: "בירושלים יש לא מעט אנשים שבוחרים לקחת אחריות וליצור מציאות אחרת, מקיימת יותר וחברתית יותר. יוזמות שצומחות מהשטח נובטות על האדמה הירושלמית חדשים לבקרים. חלקן מבשילות ונותנות תשובה, וחלקן רק מסמנות את הדרך לבאים אחריהן. המאיץ הזה בא לענות על הצורך לתת כלים שימושיים ומעשיים שסייעו להוציא את הרעיונות הטובים האלה לפועל ולגרום להם לשגשג ולפרוח".
מנכ"ל מט"י ירושלים, גולן טובי: מדובר באחד הפרויקטים המוצלחים שלנו השנה, שהופעל תוך שותפות פוריה ויחסים מצוינים. יזמות סביבתית וחברתית היא תחום שלפני מספר שנים הרבה אנשים לא הכירו, אבל בשנים האחרונות התעוררה מודעות לא רק לשורת הרווח הכספי אלא גם לשורת הרווח החברתי: לאור הבעיות הקשות שיש בעולם וכמובן אצלנו בארץ ובירושלים, יזמות צריכה להשתלב עם ערכים חברתיים: בין אם זה העסקה של בעלי מוגבלויות, בין אם זה פתרונות של בעיות תחבורה אקלים ופסולת. השוק הפרטי הוא הפתרון הטוב ביותר לבעיות האלה: אם לשוק הפרטי יהיה אינטרס הן כלכלי והן חברתי, זה מה שיניע בסופו של דבר שינוי בארץ. הרבה פעמים דברים חדשים שקורים בארץ, מתחילים בירושלים – ואנחנו שמחים לראות את כל היזמים שהשתתפו בתוכנית המיוחדת הזו, ועומדים לרשותם גם בהמשך".
מנהלת התוכנית, יונת יהושפט: " ככל שאני עוסקת ביזמות עם אוכלוסיות שונות (צעירים, מבוגרים, נוער ולפעמים גם ילדים) אני למדה שקיים פער בין הרעיונות שיש לרבים ובין הבאתם לידי מימוש ויישום הלכה למעשה. יזמות הינו תחום מקצועי וכמו בכל תחום נדרשת הכרה של הכלים הקיימים, הסיפוק הוא ענק כאשר אנחנו פוגשים יזמות שחולמות לשנות את עולמנו בסביבה הקרובה ולפעמים בסביבה הרחוקה יותר, לא אוכל שלא לציין לשבח את העוסקים במלאכה וההצלחה שלנו להוביל מזמים תלויה בשותפים ובתרומה, בתוכנית זו חברנו דרך מט"י ירושלים להאביטוס שיחד עם עירית ירושלים נרתמו לקדם את התחום הסביבתי חברתי ובערב הצגת המיזמים הצלחנו להראות שבכלים נכונים העולם משתנה".
תום עמית פריימן, מנכ"ל הגן הבוטני ירושלים ברך העל המיזם הייחודי המתקיים בגן הבוטני.
הזוכים במקום הראשון הם היזמים אלעד אסיף ויואב לוי שהציעו פתרון לעידוד רכב חשמלי בישראל בתחום הטכנולוגי ובתחום ההסברתי. למעלה מ 2000 אנשים בישראלים מתים כל שנה ממחלות הקשורות לזיהום אוויר. רכבי בעירה פנימית, השורפים דלק, אחראים ל80%-90% לזיהום האוויר בישראל.
יואב לוי:" לרכב החשמלי יתרונות רבים, הוא שקט, נעים, זול, משלמים פחות מ75 שקלים לחודש על חשמל. אך מבין כל היתרונות, החשוב ביותר הוא שזהו רכב שאינו מזהם את האוויר שאנחנו נושמים. רכבים חשמליים נמכרים בעולם בקצב מסחרר שנחשב מהפכני. בסין שנה שעברה נמכרו מליון רכבים חשמליים. המדינה מתמרצת על מנת לעודד רכישה של רכב חשמלי על חשבון רכב רגיל. בישראל המצב הוא לא כזה. לכן הקמנו אתר הסברה. אנחנו מבינים שאין מספיק מידע, גם אנשים שקנו רכב חשמלי לא יודעים עליו מספיק, אנחנו עונים על כל השאלות ומפיצים את כל המידע הקיים ברשותנו. המיזם שלנו כולל פתרון טכנולוגי לעידוד רכבים חשמליים: מיצג של עמדת טעינה שפיתחנו וייצרנו בעצמנו. בזכות עמדת הטעינה, אנשים לא ישכחו לחבר את הרכב בלילה לפני השינה, וניתן לנהל אותה מרחוק בסלון בעזרת אפליקציה. העמדה אוספת נתונים ונותנת פידבק למשתמש על מנת לייעל את צריכת החשמל שלה. עברנו במאיץ תהליך מדהים ואנו יוצאים מכאן עם תכנית עסקית".
במקום השני זכו צמד היזמיות נעמה גרוסמן-קובה ונעמה סדן במיזם המופעל בבית הספר ליד"ה. המיזם מציע לצמצם את הפער בין צורה ותוכן בבתי הספר.
גרוסמן קובה: "במידה ואומרים לילדים שצריך לשמור על סביבה נקיה ומיד לאחר מכן הם מלכלכים את הכיתה והולכים הביתה, המשמעות היא שהתוכן לא באמת נקלט בצורה הנכונה. עם התובנה הזו התחלנו פרויקט, שמטרתו לצמצם את הפער בין צורה לתוכן בבית הספר ולהפוך אותו למקום שיותר נעים להיות בו. הכשרנו קבוצה של תלמידים ומורות להיות מתכנני מערכות, ויחד איתה הנחלנו בבית הספר שינויים מערכתיים יציבים שנשארים לאורך זמן ב-3 רמות, במבנה הפיזי, בלוח הזמנים ובהכשרה: יחד עם התלמידים בנינו פינות ישיבה מחומרים ממוחזרים וטבעיים. כמו כן בנינו גינות מאכל שהתלמידים תכננו אותם. הצלחנו להכניס ללוח השנה אירועים שמתקיימים כבר כמה שנים, כמו:א יום עבודה בידיים, לוקחים שכבה שלמה ומעבירים לה פעילויות הקשורות לסביבה ולקיימות ואז הם יוצאים לעבוד עם הידיים, לצבוע, לשתול, לשפץ וכו'. הכשרנו עד היום מעל 50 מורות. ההכשרה ברובה היא לקיחת הרעיון המרכזי והפיכתו לכלים פדגוגיים. נרצה להציע לבתי ספר אחרים אפשרות לשנות לטובה את אורח החיים בבית הספר ע"י התערבות ממוקדת במערכת והכשרת מורות שיובילו את השינוי הזה".
במקום השלישי, אוריה עמית, יזמית של הפרויקט eco-bayit, עם פרויקט אקולוגי המציע אלטרנטיבה חסכונית ויעילה למוצרי ניקוי. עמית: " הייתי מהראשונים בירושלים שהתקינו מערכת סולארית על גג הבית. בזמן משבר המים, הבנתי שאני צריכה להשתמש בכל המים שנותרים לי לאחר הצריכה, כמו למשל למלא דליים של מים מכיורים וממקלחות ולהשקות בהם את העציצים, כמו כן החלטתי שאני רוצה להשתמש במים של מכונת הכביסה להשקות את הגינה. אחד מערכי הקיימות הוא הפחתת צריכה, החלטתי שאני רוצה לייצר לבד חומרים למכונת כביסה. כך נולד אושן 30 ג'ל כביסה שהוא גם מרכך, זהו מוצר הדגל שלי. אני משתמשת במיכלים ממוחזרים כדי למכור אותו וגם מקבלת את המוצרים בחזרה. הכל נבע מתוך הצורך להפחית צריכה במוצרים מפלסטיק. אני מציעה מוצר שמתחרה גם בתחום האקולוגי וגם בתחום התעשייתי".
מידע נוסף אודות הגופים השותפים לתכנית המאיץ הסביבתי:
האביטוס הינו מרכז יוזם ותומך לעשרות ארגונים וסוכני שינוי העוסקים בסביבה וקיימות בירושלים. ההאב מתכלל רשת רב תחומית זו, יותר חיבורים בקהילה ולמוסדו בעיר, ומספק שעות ייעוץ, הכשרות מקצועיות ותמיכה מקצועית. האביטוס פועל בתחומי ליבת סדר היום העירוני וממנף את פעילות הארגונים ליצירת תועלות סביבתיות-כלכליות וחברתיות לירושלים.
תחום קיימות חברתית באגף חברה בעיריית ירושלים עוסק בממשק בין סביבה וקהילה במרחב העירוני. העיסוק העיקרי הוא במיזמים שצומחים מהשטח, עוסקים בקיימות על כל גווניה, ומערבים תושבים מכלל השכונות והמגזרים בתהליך השינוי: גינות קהילתיות, אתרי טבע עירוניים במעורבות הקהילה, ספריות קהילתיות, "תעשו מקום" – פרויקט הפלייסמייקינג בשכונות ועוד.
מט"י ירושלים, מרכז טיפוח יזמות (ע"ר) הוקם בשנת 1991 במטרה לסייע בפיתוחה הכלכלי של ירושלים על ידי יצירת מקומות תעסוקה חדשים בעיר, באמצעות מתן סיוע להקמת עסקים חדשים והרחבת עסקים קיימים. בין השירותים הניתנים במחירים מסובסדים: ייעוץ וליווי עסקי, חונכות עסקית, בניית תכניות עסקיות, ליווי להשגת הלוואות בתנאים נוחים, תכניות הדרכה ביזמות עסקית וחברתית ועוד.
מינגה -הזירה לעסקים חברתיים, ארגון תשתית המקדם עסקים חברתיים באמצעות ליווי, ייזום והקמה של עסקים חברתיים בישראל.
מינגה פעילה מזה 2011 בתחום, מפעילה תוכניות הכשרה לפרטיים , ארגונים, רשויות מקומיות ואקדמיה. בנוסף מינגה הקימה ומפעילה עסקים חברתיים בתחום הנהלת החשבונות ובתחום הדיגיטל.

ואלו היזמים אשר מקדמים יחד את המיזמים הסביבתיים:
- קרן גריי ושרון יופה נבו "משו ירוק"- לימודים דרך עשייה חוויתית וחיבור בין הקהילה לטבע האורבני.
- אסתר ציון אתן "בוסתניה" – מרכז קהילה בלב הטבע העירוני.
- דוד קופר ורחלי קלטר היזמים של פרויקט "שבת"- מיזם שבת שיתופית – קהילה תומכת ליוצאי המגזר החרדי והדתי.
- רינת לוינסון ודוד סעדה "דרך"- סדנאות לפיתוח חלקי הנפש.
- מיקול ניצא "הבוידעם"- חנות חברתית יד שניה, לתת לאנשים ובגדים חיים חדשים".
- נעמה לוין וגילי עזרן "אימרה" – מתפרה חברתית לצעירות.
- פז פינגיבאום shmita urban farm – משק חלקאי עירוני "פרמקלצ'ר" עם נקודת מבט יהודית המבוססת ביערות ירושלים.
- נועה מחרבקס "Neather"- דמוי עור מקליפת בננה
- גיא דייגי "ספריית כלים"- ספריית כלי עבודה שיתופית בנחלאות.
ימים
שעות
דקות
שניות